FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šri Lanka kremirala ubijenog ministra, optužila pobunjenike

ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Šri Lanka je pozvala međunarodnuzajednicu da uvede mjere protiv Tamilskih tigrova i njihovih pristašau inozemstvu nakon ubojstva ministra vanjskih poslova LakshmanaKadirgamara koji je u ponedjeljak kremiran prema budističkom obredu uprisustvu visokih dužnosnika i predstavnika desetak zemalja i uz jakemjere sigurnosti.
ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Šri Lanka je pozvala međunarodnu zajednicu da uvede mjere protiv Tamilskih tigrova i njihovih pristaša u inozemstvu nakon ubojstva ministra vanjskih poslova Lakshmana Kadirgamara koji je u ponedjeljak kremiran prema budističkom obredu u prisustvu visokih dužnosnika i predstavnika desetak zemalja i uz jake mjere sigurnosti.

Agencija Reuters prenosi da su tisuće ljudi odale počast ministru čije je ubojstvo dovelo zemlje u najtežu krizu od 2002., kada je bio sklopljen mirovni sporazum s pobunjenim Tamilskim tigrovima koji su 20 godina ratovali za neovisnu državu.

Predsjednica zemlje Chandrika Kumaratunga za ubojstvo je optužila pobunjenike te izrazila strahovanja od povratka građanskog rata.

S.P. Thamilselvan, čelnik političkog krila Tigrova, novinarima je kazao da Tigrovi osuđuju ubojstvo i suglasio se da taj čin ugrožava trogodišnji mir. Optužbe na račun Tigrova ocijenio je željom da se nagrdi njihov imidž u inozemstvu dok Tigrovi grade samoupravu i traže svoj dio od 3 milijarde dolara vrijedne inozemne pomoći za žrtve tsunamija.

Vlada Šri Lanke pozvala je inozemstvo da joj pomogne oslabiti Tigrove uvođenjem strogih mjera kojima će se ograničiti putovanja i presjeći dotok novca pobunjenicima.

Pogreb je protekao uz jake mjere sigurnosti i prisustvo vojske u cijelome Kolombu, u strahovanju da bi ubojstvo šefa diplomacije moglo potaknuti nemire i ugroziti trogodišnji prekid vatre.

Norveški ministar vanjskih poslova Jan Peterson, jedan od tvoraca mirovnog procesa na Šri Lanki također je prisustvovao pogrebu nakon čega treba razgovarati s predsjednicom Kumaratungom. Bit će to prvi razgovori nakon ubojstva ministra u petak, dodaje agencija Associated press.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙