FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR: novi poticaj hrvatskom izvozu u Rusiju i SiCG

ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak(HBOR) potpisala je, u sklopu Programa kreditiranja izvoza okvirnimkreditnim linijama banaka inozemnih kupaca, sporazume s Alfa bankom izMoskve, te Komercijalnom bankom iz Beograda, koji bi trebalidoprinijeti povećanju hrvatskog izvoza na tržišta Rusije te Srbije iCrne Gore, objavljeno je danas iz HBOR-a.
ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je, u sklopu Programa kreditiranja izvoza okvirnim kreditnim linijama banaka inozemnih kupaca, sporazume s Alfa bankom iz Moskve, te Komercijalnom bankom iz Beograda, koji bi trebali doprinijeti povećanju hrvatskog izvoza na tržišta Rusije te Srbije i Crne Gore, objavljeno je danas iz HBOR-a.

Iz HBOR-a ističu da su nedavno potpisanim sporazumima utvrđene procedure i sva dokumentacija potrebna za kreditiranje poslovnih banaka inozemnih kupaca prije zaključenja izvoznih ugovora, čime je skraćena i pojednostavljena procedura odobrenja kredita.

Sporazum HBOR-a i jedne od najvećih privatnih ruskih banaka, moskovske Alfa banke zaključen je na iznos kredita do 20 milijuna eura, što predstavlja najviši do sada ugovoreni limit s inozemnom bankama, dok je iznos pojedinačnog izvoznog posla koji se može kreditirati sto tisuća eura.

S beogradskom Komercijalnom bankom je pak sporazum sklopljen na iznos od četiri milijuna eura, a najmanji iznos pojedinačnih poslova koji se mogu financirati je 50 tisuća eura.

To je prvi sporazum koji je HBOR zaključio s nekom poslovnom bankom iz Srbije i Crne Gore, a u HBOR-u ističu kako ih je ne otvaranje te kreditne linije potaknulo jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja i sve veći broj zaključenih poslovnih ugovora hrvatskih izvoznika s kupcima iz te zemlje.

Naime, navode u HBOR-u, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, hrvatski je izvoz u SiCG prošle godine iznosio 294 milijuna dolara, a uvoz iz te zemlje 140 milijuna kuna, pa je to jedna od rijetkih zemalja s kojima Hrvatska ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙