FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski planinari na najvišem vrhu planine Fuji

ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Fuji, najvišu planinu Japana visoku3776 metara, osvojili su hrvatski planinari Ivana i Damir Gobec,članovi Planinarskog saveza Zagreba i Saveza gorskih vodiča Hrvatske.
ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Fuji, najvišu planinu Japana visoku 3776 metara, osvojili su hrvatski planinari Ivana i Damir Gobec, članovi Planinarskog saveza Zagreba i Saveza gorskih vodiča Hrvatske.

Ivana i Damir Gobec, na vrh su se Fujia popeli 9. kolovoza kroz mrkli mrak, laganu kišicu i maglu, odnosno sloj oblaka. Uspinjati su se počeli u 20 sati, a na vrh su došli u 4.30 ujutro, priopćeno je u ponedjeljak iz Planinarskog saveza Hrvatske.

Pravilnim stožastim oblikom Fuji je postala simbol Japana, a taj ugasli vulkan koji je zadnji puta bio aktivan prije više od 300 godina u Japanu se smatra svetom planinom.

Sve do prije 100 godina na planinu su imali pristup samo svećenici i hodočasnici, a danas se na nju penju planinari i znatiželjnici. Nepisano pravilio svakog stanovnika Japana je da se barem jednom u životu popenje na Fuji.

Za penjanje vrijedi pravilo da treba biti na vrhu kad izlazi sunce. Ljeti je to oko 4.30 sati. Za to treba hodati cijelu noć čime se izbjegavaju i moguće visoke temperature i vlaga koje umnogome otežavaju uspon po vulkanskom kamenju.

Silazak s planine vrlo je često i teži dio puta.

Nakon uspješnog uspona i silaska s najvišeg vrha Japana Ivana i Damir Gobec priključili su se reprezentaciji Hrvatske u orijentacijskom trčanju koja je istovremeno nastupala na Svjetskom prvenstvu, priopćio je Planinarski savez Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙