FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški bjegunac Zelenović uhićen devet godina nakon prve optužnice

ZAGREB,25. kolovoza(Hina) - Bosanski Srbin Dragan Zelenović, koji je usrijedu uhićen u Rusiji, optužen je pred Haškim sudom (ICTY) prijeviše od devet godina zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima uFoči 1992., gdje je bio dozapovjednik vojne policije.
ZAGREB,25. kolovoza(Hina) - Bosanski Srbin Dragan Zelenović, koji je u srijedu uhićen u Rusiji, optužen je pred Haškim sudom (ICTY) prije više od devet godina zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Foči 1992., gdje je bio dozapovjednik vojne policije.

Optužnica koju ICTY vodi po nazivom "Foča", prvotno je potvrđena još 26. lipnja 1996., a uključivala je osmoricu optuženih.

Dragan Zelenović (44), zvani "Zelja" i "Zeleni", prije rata je radio kao električar. U ratu je bio jedan od zamjenika zapovjednika vojne policije i vođa paravojske u Foči. Sudjelovao je u napadu na Foču i okolna sela, kao i u uhićenju civila.

U izmijenjenoj optužnici od 20. travnja 2001. Zelenović je suoptužen s Radovanom Stankovićem i Gojkom Jankovićem, u 14 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog silovanja i mučenja bošnjačkih žena.

U optužnici se navodi da su u travnju 1992. snage bosanskih Srba zauzele Foču, nakon čega je vojna policija zajedno s lokalnim i drugim vojnicima zatvarala Bošnjake i Hrvate pri čemu su mnogi civili ubijeni, pretučeni ili izloženi seksualnom zlostavljanju.

Bošnjačke žene, djeca i starci su držani u zatočeništvu u kućama, stanovima i motelima u Foči i u okolnim selima, te u zatočeničkim centrima kao što su Buk Bijela, srednja škola u Foči i sportska dvorana Partizan.

Mnoge od zatočenih žena su bile izložene ponižavajućim i degradirajućim životnim uvjetima, brutalnom premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju, uključujući silovanja.

Osim u navedenim mjestima zatočeništva, nekoliko žena je bilo zatočeno u kućama i stanovima koji su korišteni kao bordeli i koje su vodile grupe vojnika, uglavnom paravojnih snaga.

U optužnici se navodi da su Janković i Zelenović u predmetnom razdoblju bili zamjenici zapovjednika vojne policije i vođe paravojnih snaga u Foči koje su se nazivale "Ćosina garda", prema lokalnom zapovjedniku vojne policije Ćosoviću.

Njihov predmet vodi Raspravno vijeće I. ICTY-a, pod predsjedanjem kineskog suca Liu Daquna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙