FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 20. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BANJA LUKA - Ako rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) ne napravi pomake i 'omekša' stajališta o reformi policije BiH Europska unija će razmotriti mogućnost da dio BiH primi u svoje članstvo (bez Republike Srpske), izjavio je u četvrtak na večer visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown. Na sastanku na Jahorini na kojem su sudjelovali čelnici Republike Srpske i član Predsjedništva BiH Borislav Paravac, Ashdown je rekao da nije isključena ni zabrana SDS-a kao i smjena dužnosnika ove stranke, prenose banjalučke 'Nezavisne novine' od subote. Europska komisija inzistira na prihvaćanju tri načela EU-a koji podrazumijevaju prenošenje policijskih nadležnosti s entiteta na državu, operativni ustroj policije u deset regija koje će prelaziti entitetsku granicu i depolitizaciju policije.

PEKING - Prva velika kinesko-ruska vojna vježba, koja je počela u četvrtak, proširila se u subotu na kinesko tlo uz sudjelovanje elitnih postrojbi dviju bivših suparničkih sila, objavila je službena agencija Nova Kina. Kineski i ruski vojnici su rano ujutro započeli drugu fazu vojnih vježbi, nazvanih "Mirovna misija 2005", koje bi trebale trajati do 25. kolovoza, precizira isti izvor. "Zajednički manevri trebaju popraviti sposobnosti kineske i ruske vojske da se bore protiv nove prijetnje, suoče s krizama i organiziraju koordinirane akcije", navodi kineska agencija koja dodaje da se vježbe održavaju u kontekstu "borbe protiv terorizma, separatizma i ekstremizma".

VARŠAVA - U Poljskoj od nedjelje, 14. kolovoza traje obilježavanje 25. godišnjice osnivanja pokreta "Solidarnosti". Prije 25 godina, 14. kolovoza, u gdanjskom brodogradilištu je počeo štrajk, a 31. kolovoza 1980. osnovana je "Solidarnost". Na centralnoj proslavi 31. kolovoza, prema najavi organizatora, sudjelovat će dvadesetak premijera i predsjednika država, među kojima će se naći i hrvatski premijer Ivo Sanader. Vođa ovog pokreta i prvi predsjednik demokratske Poljske, Lech Walesa, službeno je najavio napuštanje "Solidarnosti". Objašnjavajući svoju odluku, Walesa je rekao kako je "njegova" "Solidarnost" bila više narodni pokret. "Ovim pokazujem da je današnja jednostavno drugačija", obrazložio je Walesa.

LOS ANGELES - Dvoje ilegalnih imigranata iz Salvadora, koji je terorizirao jedan farmer iz Arizone, postat će nakon sudskog procesa vlasnici njegova ranča od 28 hektara. U ožujku 2003. Fatimu Leiva i Edwina Mancia, koji su ilegalno prešli granicu između Meksika i SAD-a, zatočio je i zlostavljao farmer Casey Nethercott, član skupine samozvanih boraca protiv ilegalne imigracije "Ranch Rescue". Imigrante je branila skupina "Southern Poverty Law Center" i u građanskoj parnici protiv Nethercotta i drugih članova "Ranch Rescue" dobila ukupno 1,45 milijun dolara, objavila je ta skupina. Ovaj proces šalje "jasnu poruku svima koji dolaze na granicu vršiti nasilje", rekao je odvjetnik skupine, aludirajući na grupe naoružanih civila koji nekoliko posljednjih mjeseci patroliraju ne bi li na svoju ruku spriječili ulazak imigranata u SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙