FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SAD-u uhićene stotine pripadnika uličnih bandi

WASHINGTON,2. kolovoza(Hina) - Američke savezne vlasti uhitile su 582pripadnika uličnih bandi u dvotjednoj akciji protiv oko 80 nasilnihskupina diljem Sjedinjenih Država.
WASHINGTON,2. kolovoza(Hina) - Američke savezne vlasti uhitile su 582 pripadnika uličnih bandi u dvotjednoj akciji protiv oko 80 nasilnih skupina diljem Sjedinjenih Država.

"Ulične bande su narasle i proširile svoj utjecaj do alarmantne razine obilježene povećanim nasiljem i kriminalnom aktivnošću. Ove bande predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i njihov rast ne smije se nastaviti bez odgovora", rekao je u ponedjeljak ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff objavljujući rezultate akcije.

Policija je većinu prestupnika uhitila zbog ilegalnog boravka u Sjedinjenim Državama koji su tako prekršili zakone o imigraciji.

Meta akcije provedene u 27 američkih saveznih država su bili pripadnici uličnih bandi koje se smatraju najnasilnijima, među kojima MS-13, Surenos, Latinski kraljevi, Meksička mafija, Jamaikanska potjera i brojne druge.

Mnogi pripadnici uhićeni su u velikim gradovima poput Bostona, Denvera, Los Angelesa i Detroita, ali i u manjim poput Birminghama u Alabami i Grand Rapidsa u Michiganu.

Ulične bande predstavljaju veliki problem u Sjedinjenim Državama s oko 750.000 pripadnika u 25.000 bandi aktivnih diljem zemlje.

Najnovija akcija dio je operacije nazvane Društveni štit u kojoj je od veljače uhićeno preko 1.000 pripadnika bandi.

Više od polovice njih su pripadnici MS-13, krajnje nasilne ulične bande poznate po tome što odsjeca glave svojim neprijateljima. Američke vlasti su posebice zabrinute širenjem te bande čijih je između 8.000 i 10.000 pripadnika sada nazočno u 31 saveznoj državi.

Američki Kongres nastoji osigurati policiji nova sredstva u borbi protiv bandi. Tako je u Zastupničkom domu nedavno predložen zakon koji bi omogućio ministarstvu domovinske sigurnosti da progna iz Sjedinjenih Država imigrante za koje se sumnja da su pripadnici bandi bez obzira ima li dokaz da su počinili neki zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙