FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zavod za javno zdravstvo upozorava starije da se klone sunca

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Centar za gerontologiju zagrebačkogZavoda za javno zdravstvo upozorava starije osobe u Hrvatskoj da se,zbog visokih temperatura koje dosežu više od 30 stupnjeva Celzijusa,od 10 do 17 sati nikako ne izlažu sunčevoj energiji, što se posebnoodnosi na srčane i gerijatrijske bolesnike oboljele od dijabetesa.
ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo upozorava starije osobe u Hrvatskoj da se, zbog visokih temperatura koje dosežu više od 30 stupnjeva Celzijusa, od 10 do 17 sati nikako ne izlažu sunčevoj energiji, što se posebno odnosi na srčane i gerijatrijske bolesnike oboljele od dijabetesa.

Centar je u današnjem priopćenju objavio upozorenje najvišeg stupnja rizika za starije osobe, u kojemu starijima preporučuje da prigodom izlaska iz doma nužno zaštite glavu šeširom, maramom ili kapom, dnevno uzimaju do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode, bilo kao juhu, varivo ili čaj.

Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimati puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pritom osnovnih pravila prehrane u starijih osoba.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

Centar upozorava da je pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu, dok gerijatrijske bolesnike poziva da se u slučaju navedenih simptoma hitno jave svom doktoru obiteljske medicine ili hitnoj pomoći.

Članove obitelji, prijatelje, susjede, znance i članove udruga za skrb starijih poziva da u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktiraju starije osobe, a u slučaju njihove slabije funkcionalne sposobnosti i nekoliko puta dnevno.

Starija osoba uz sebe nužno uvijek mora imati osnovne podatke - ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti njezino stanje.

Bitno je, upozoravaju u Centru, održavati redovitu čistoću tijela starije osobe i njezinog okoliša, te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

Starije osobe morale bi stalno biti tjelesno i psihički aktivne, kretati se, i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, pokušati što više boraviti u prirodi.

Ako se otežano kreću, potrebno je višesatno provjetravati prostorije u kojima borave, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙