FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žene rano uočavaju simptome raka jajnika

WASHINGTON, 22. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Brojne žene koje bolujuod raka jajnika žale se na simptome i do godinu dana prijepostavljanja dijagnoze, no njihovi liječnici sve donedavno nisuobavljali prave testove za otkrivanje te smrtonosne bolesti, objavilisu znanstvenici u ponedjeljak.
WASHINGTON, 22. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Brojne žene koje boluju od raka jajnika žale se na simptome i do godinu dana prije postavljanja dijagnoze, no njihovi liječnici sve donedavno nisu obavljali prave testove za otkrivanje te smrtonosne bolesti, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Starije oboljele žene dva puta češće posjećuju liječnika i žale se na simptome kao što je nadutost trbuha i bol u zdjelici, objavio je tim dr. Lloyda Smitha sa Sveučilišta Kalifornija u najnovijem broju časopisa Cancer.

"Naša istraživanja pokazuju da se u nekih pacijentica rak jajnika može dijagnosticirati puno prije", dodao je Smith.

Stručnjaci su analizirali medicinske kartone 1.985 žena s rakom jajnika, 6.024 oboljelih od raka dojke i 10.941 zdravih žena.

Potom su uspoređivali postavljenu liječničku dijagnozu sa simptomima na koje su se pacijentice žalile. Utvrđeno je da je 40 posto žena upozoravalo na bolove u trbuhu i zdjelici prije nego im je dijagnosticiran rak jajnika.

I dok ti simptomi nisu uvijek znakovi te bolesti, rak jajnika posebno je opasan jer se često otkriva nakon što se već proširio tijelom.

Radi se o tipu tumora koji brzo raste, prelazi iz početnog u napredni stadij u roku godine dana, pa je brza dijagnoza vrlo važna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙