FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija planira uvesti privatne mirovinske fondove od iduće godine

BEOGRAD, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Srbija je objavila daplanira uvesti privatne mirovinske fondove u proljeće iduće godine uokviru šire reforme mirovinskog sustava kako bi se omogućilo imućnijimgrađanima osiguravanje dodatnog prihoda povrh državno zajamčenihmirovina.
BEOGRAD, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Srbija je objavila da planira uvesti privatne mirovinske fondove u proljeće iduće godine u okviru šire reforme mirovinskog sustava kako bi se omogućilo imućnijim građanima osiguravanje dodatnog prihoda povrh državno zajamčenih mirovina.

Srbijanska vlada bi nakon usvajanja prijedloga zakona i njegova upućivanja u srbijanski parlament trebala središnjoj banci dati rok od šest mjeseci za razradu pojedinosti kako bi se osigurale maksimalne financijske sigurnosti za građane koji će se priključiti tome sustavu, kazao je u četvrtak ministar financija Mlađan Dinkić.

Središnja banka tek mora odlučiti o broju licencija, visini neoporezivih mjesečnih doprinosa u privatne mirovinske fondove i veličini udjela portfelja tih fondova koji mogu ulagati u inozemstvu. Od mirovinskih fondova zahtijevat će se početni kapital od milijun eura.

Fondovima će biti dopušteno da dio svoga kapitala investiraju u strane državne ili korporativne dugove ako njihovi izdavatelji imaju najmanje kreditni rejting "A", ili u dionice stranih kompanija i investicijskih fondova koje su izlistane i njima se trguje u zemljama EU ili OECD-a.

Srbija se oslanja na uvelike subvencioniran državni mirovinski sustav koji troši 13,8 posto njezina bruto domaćeg proizvoda (BDP) u visini 22 milijarde dolara. Subvencije iz državnog proračuna za pokrivanje manjka u tome fondu dosežu 5,8 posto BDP-a.

"S ovakvim deficitima, država si ne može priuštiti dodatni obvezni mirovinski sustav, već samo dobrovoljni koji ne zahtijeva dodatnu proračunsku potrošnju", kazao je Dinkić.

Srbija ima nekih 1,5 milijuna zaposlenih, milijun nezaposlenih i 1,5 milijuna umirovljenika. Prosječna mjesečna plaća iznosi 210 eura, dok je prosječna mirovina u iznosu nekih 130 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙