FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Kina započele prvu zajedničku vojnu vježbu

PEKING, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters/dpa) - Ruske i kineske vojnesnage u četvrtak su započele svoju prvu zajedničku vojnu vježbu,nazvanu "Mirovna misija 2005" u ruskoj istočnoj luci Vladivostok kojabi trebala trajati do 25. kolovoza, izvijestila je kineska novinskaagencija Xinhua.
PEKING, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters/dpa) - Ruske i kineske vojne snage u četvrtak su započele svoju prvu zajedničku vojnu vježbu, nazvanu "Mirovna misija 2005" u ruskoj istočnoj luci Vladivostok koja bi trebala trajati do 25. kolovoza, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Više od 1.800 ruskih i 8.000 kineskih vojnika iz redova zračnih snaga, mornarice i kopnene vojske sudjeluje u osam dana dugim vježbama usmjerenima na jačanje suradnje između dva bivša protivnika. No, po ocjenama mnogih analitičara vježbe su signal i poruka Sjedinjenim Američkim Državama pritv njihove rastuće dominacije u pacifičkoj regiji.

Ta je povijesna vojna vježba poboljšanje u odnosima između dva divovska susjeda, Rusije i Kine, koji dijele 4.300 kilometara dugu granicu, ali ujedno predstavlja i odličnu trgovačku priliku za Rusiju, koja je najveći kineski dobavljač oružja i vojne tehnologije, da prikaže sve mogućnosti svog vojnog arsenala.

U vježbama će biti simulirana intervencija u etnički sukob u izmišljenoj zemlji, a Kina i Rusija ističu da ona nije uperena protiv ikoje treće zemlje.

Vježba ima i strateške ciljeve, budući će podmornice i bombarderi dugog doleta biti raspoređeni kao za uzvratni napad na pomorsku flotu bilo koje druge sile.

Drugi dio vježbi trebao bi početi u subotu na obalama istočne kineske pokrajine Shandong.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙