FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stižu prva upozorenja o negativnim učincima skupe nafte

NEW YORK, LONDON, 21. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Prva upozorenjada skupa nafta počinje uzimati danak u korporativnim zaradama iosobnoj potrošnji počela su pristizati na tržišta dionica, stoga jeprotekloga tjedna poslovanje svjetskih burzi obilježila korekcijacijena dionica.
NEW YORK, LONDON, 21. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Prva upozorenja da skupa nafta počinje uzimati danak u korporativnim zaradama i osobnoj potrošnji počela su pristizati na tržišta dionica, stoga je protekloga tjedna poslovanje svjetskih burzi obilježila korekcija cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je u tome razdoblju 0,4 posto, na 10.559 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se oko jedan poto, na 2.135 boda.

Iz Wal-Marta je u utorak upozoreno da će rastuće cijene benzina vjerojatno uzeti danak u njegovoj zaradi u trećem ovogodišnjem tromjesečju. Njegova procjena o slabijem poslovanju istaknula je rizike za dionice te ukazala da snažan uzlet cijena nafte šteti korporativnoj Americi i potrošačima. Dionica tog najvećeg svjetskog lanca maloprodaje potonula je za više od tri posto. Samo toga dana burzovni indeksi zabilježili su najveći dnevni postotni gubitak od travnja ove godine. Specijalizirana maloprodajna tvrtka Limited Brands pridružila joj se kasnije tijekom tjedna upozorivši Wall Street na usporavanje prodaje. To je učinio i Gap, smanjivši procjene poslovnih rezultata za 2005.

"Cijene nafte dosegnule su razine na kojima će gušiti osobnu potrošnju. Potrošači postaju zabrinuti zbog rasta cijena goriva na benzinskim postajama", kazao je Hugh Johnson, investicijski strateg pri Johnson Illingon Advisorsu.

Cijena nafte na njujorškom tržištu spustila se krajem tjedna na 64 dolara za barel, no to je ipak 20 dolara skuplje nego početkom godine. Analitičari kažu da blago prošlotjedno spuštanje cijena nafte nije dovoljno da bi se nadoknadile zabrinutosti koje je prvi potaknuo Wal-Mart. "Upozorenja Wal-Marta pogodila su ulagače u živac. Sada žele vidjeti hoće li ova najnovija korekcija cijena nafte postati održivom", kazao je Rick Meckler, predsjednik Liberty View Capital Managementa.

Uz brige iz maloprodajnog sektora, raspoloženje ulagača pritisnuo je i proizvođač osobnih računala Gateway, smanjivši svoje procjene zarade za ovu godinu te potaknuvši zabrinutosti da tehnološki sektor usporava rast. Dionica te kompanije stropoštala se za više od 20 posto, povukavši za sobom i dionice ostalih proizvođača računala. Među ostalim gubitnicama ističe se i Internet kompanija Google, koja je izvijestila da će izdati dodatnih 14,8 milijuna dionica vrijednih četiri milijarde dolara, što je spustilo cijene njezinih dionica za 1,8 posto.

Na strani većih gubitnika bile su i naftne kompanije, jedan od malobrojnih sektora koji obično pogađa pad cijena nafte. Pritom su dionice Exxon Mobila pale za 1,5 posto, ConocoPhillipsa za 3,7 posto a Chevrona za 1,4 posto.

Analitičari kažu da će ulagači u dionice s velikom pozornošću pratiti kretanje cijena idućih tjedana. "Nesumnjivo ćemo biti vrlo senzitivni na naftu", kazao je Scott Wren, viši dionički strateg u A.G. Edwards & Sons.

I europski burzovni indeksi završili su tjedan u minusu zbog zabrinutosti oko učinaka rastućih cijena nafte na korporativne zarade u budućnosti. Londonski Ftse indeks spustio se za 0,6 posto na 5.312 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,16 posto, spustivši se na 4.929 bodova.

Stratezi ističu da je pad cijena dionica posljednjih dana bio očekivan obzirom na njihov spektakularan rast od svibnja. Indeksi su pretprošli tjedan dosegnuli najviše razine u zadnjih 39 mjeseci pod utjecajem vraćanja povjerenja u izglede za rastom gospodarstva i profita zajedno s obnavljanjem aktivnosti na području preuzimanja i spajanja.

Većinom povoljne zarade europskih kompanija u drugom tromjesečju pokazale su da su kompanije izbjegle pritiske na margine koji proizlaze iz visokih cijena nafte ali analitičari očekuju da će energetski troškovi uzeti danak tijekom ostatka godine. "Obzirom na to što je nafta dosad učinila, a zabilježen je tek malen učinak visokih cijena, ulagači drže da bi trebale počete imati nekog utjecaja", dodao je Schowitz.

Među većim gubitnicima se nalazi švicarski prehrambeni div Nestle, čije su dionice oslabile 1,2 posto, zbog zabrinutosti ulagača oko njegovih profitnih margina unatoč boljoj od očekivanja dobiti o kojoj je tvrtka izvijestila. Pojeftinile su, nekih pet posto, i dionice još jedne švicarskog Adecco-a, agencije za posredovanje u pronalaženju povremenih poslova, nakon što je njezina dobit u drugom tromjesečju smanjena više nego što su očekivali analitičari.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru medija, predvođeni francuskom tvrtkom Vivendi Universal, čije su dionice osnažile 2,3 posto. Na većem dobitku su bile i dionice novinske agencije Reuters. Jačanje tih dionica dealeri pripisuju pozitivnim procjenama J.P. Morgana i financijske grupe Man. Dobitnika je bilo i u području telekoma, predvođenim danskom telekom skupinom TDC. Njezine su dionice poskočile 10 posto nakon što je Wall Street objavio da su dvije konkurentske skupine velikih američkih i britanskih institucija pristupile tvrtki radi kupovine.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je u tome razdoblju 0,2 posto, na 12.292 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙