FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solidne korporativne zarade potiču cijene dionica

NEW YORK, LONDON, 31. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Niz solidnihizvješća korporacija o poslovanju u drugom ovogodišnjem tromjesečjupoticao je protekloga tjedna uzlet cijena dionica na najvažnijimsvjetskim burzama, no skok cijena nafte iznad 60 dolara za barel inešto sporiji od očekivanja američki gospodarski rast krajem tjednaograničili su dobitke.
NEW YORK, LONDON, 31. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Niz solidnih izvješća korporacija o poslovanju u drugom ovogodišnjem tromjesečju poticao je protekloga tjedna uzlet cijena dionica na najvažnijim svjetskim burzama, no skok cijena nafte iznad 60 dolara za barel i nešto sporiji od očekivanja američki gospodarski rast krajem tjedna ograničili su dobitke.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim je uvjetima oslabio na tjednoj razini 0,1 posto, na 10.641 bod. Tehnološki Nasdaq, nakon što je tijekom tjedna dosegnuo najvišu razinu od ljeta 2001. od 2.198 bodova, do kraja tjedna nešto se spustio, završivši tjedan na 2.184 boda, 0,2 posto jači.

Nakon četiri tjedna neprestanog rasta vrijednosti američkih indeksa, njihov daljnji uzlet čini se da posustaje. No, srpanj je bio dobar mjesec za ulagače. Vrijednost Dow Jonesa poskočila je 3,4 posto, a Nasdaqa čak 6,2 posto. Od početka godine Dow je u minusu još 1,3 posto, dok je Nasdaq u plusu 0,4 posto.

Navala solidnih poslovnih izvješća korporacija za drugo ovogodišnje tromjesečje potaknula je kupovinu dionica. Zarade kompanija čiji su indeksi sadržani u S&P 500 indeksu u drugom ovogodišnjem tromjesečju na tragu su dvoznamenkaste stope rasta, i to 13. tromjesečje uzastopno.

Cijene tehnoloških dionica nastavile su redati dobitke. Dionica proizvođača čipova za mobilne telefone Texas Instrumentsa poskupjela je 5,5 posto budući da je izvijestio o boljoj od očekivanja tromjesečnoj zaradi. Porast zarade američke zrakoplovne industrije Boeing u drugom tromjesečju potaknuo je rast cijena njegovih dionica za 0,5 posto, dok je dionica Internet trgovine Amazon.com skočila gotovo 16 posto. Među dobitnicama još se ističu dionice farmaceutske kompanije Johnson&Johnson, koje su poskupjele tri posto budući da je brokerska kuća Lehman Brothers u svojoj obavijesti ulagačima ustvrdila da kompanija ima dobre izglede za rast poslovanja. To je podiglo i cijene dionica ostalih kompanija toga sektora u prosjeku za 1,4 posto, pri čemu Mercka 1,7 posto, a Pfizera 1,8 posto. "Oprezne izjave uprava kompanija su zaboravljene, nadamo se sjajnoj drugoj polovini godine", kazao je Martin Yokosawa, menadžer pir Oberweis Asset Managementu.

Ranije tijekom tjedna bilo je i razočarenja. Drugi po veličini kemijski koncern u SAD-u izgubio je na cijeni dionica 6,6 posto nakon što je izvijestio o dobiti za drugo ovogodišnje tromjesečje ispod očekivanja Wall Streeta, te snizio svoje procjene poslovanja do kraja godine. "DuPont je bio očito crna vijest u utorak. To je zaustavilo nakratko rast Dow Jonesa", kazao je Jon Brorson, direktor pri Neuberger Berman.

Skupa nafta, pak, snizila je ponešto cijene dionica industrijskih kompanija koje su veliki korisnici nafte i električne energije, no potaknula je jačanje dionica nafte. Tako je dionica proizvođača građevinske opreme Caterpillara pala 1,1 posto, a industrijskog konglomerata 3M 0,7 posto. Dionice naftnih divova ojačale su od 0,7 do 1,6 posto.

Prošlotjedno izvješće Fed-a o gospodarskim uvjetima, tzv. bež knjiga pokazala je nastavak rasta poduzetničkih aktivnosti u lipnju u svim regijama SAD-a izuzev njujorške te popuštanje cjenovnog pritiska u većini gradova. Ranije je objavljen i podatak o neočekivanom skoku narudžbi trajnih dobara za 1,4 posto u lipnju. "Tempo gospodarske ekspanzije poboljšao se u zadnjih nekoliko mjeseci, a inflacija je suzbijena. Dodatno, narudžbe trajnih dobara bolje su nego što se očekivalo pa je općenito gospodarska slika prilično dobra", kazao je Alfred Kugel, strateg pri Atlantic Trustu.

No, ponešto je raspoloženje ulagača narušio podatak o padu povjerenja američkih potrošača u srpnju na 103,2 indeksna boda, nakon mjesec ranije zabilježenih 105,8 bodova, te očekivanja ekonomista u visini 106 bodova. Podatak o njihovu povjerenju pozorno se prati jer osobna potrošnja predstavlja lavlji dio američkih gospodarskih aktivnosti. Krajem tjedna neke tržišne sudionike razočarao je i podatak o rastu američkog BDP-a u drugom tromjesečju za 3,4 posto, nešto ispod očekivanih 3,8 posto.

Na europskim burzama cijene dionica na najvišoj su razini u više od tri godine, potaknute solidnim rezultatima poslovanja čitavog niza kompanija te najave novih akvizicija. Londonski Ftse indeks dobio je 0,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.282 boda. Frankfurtski DAX ojačao je jedan posto, na 4.886 bodova.

U prosjeku su cijene dionica uključene u Eurofirst 300 indeks skočile više od 12 posto od kraja travnja uslijed uvjerenja ulagača da uzlet korporativnih zarada može biti održan unatoč visokim troškovima energenata. "Osjeća se da svjetsko gospodarstvo ostaje snažno i da nema ozbiljne inflacije, što je poprilično povoljno okruženje za ulaganje u dionice", ocijenio je Trevor Greetham, strateg Merrill Lyncha.

Među vodećim dobitnicama bila je dionica španjolske banke BBVA, poskupjevši dva posto nakon što je izvijestila o 20-postotnom povećanju zarade. Ojačale su i dionice švedske telekom tvrtke Tele2, za 10 posto, budući da je premašila očekivanja analitičara svojom tromjesečnom zaradom. France Telecom ostvario je skok cijene dionica za 2,4 posto po izvješću da bi tijekom dana mogao najaviti akviziciju španjolskog mobilnog operatera Amene.

Prava ulagačka zvijezda bila je dionica DaimlerChryslera, koja je skočila gotovo 10 posto nakon što je njegov odjel Mercedes pripomogao da operativna dobit nadmaši procjene analitičara a potvrđena su i nagađanja da će čelnik kompanije Juergen Schrempp dati ostavku.

Bolji od očekivanja indeks njemačkog poslovnog povjerenja pružio je podršku dionicama. "Poboljšanje njemačkog Ifo indeksa prilično je odjeknulo iz industrije u kojoj je jasno poboljšano raspoloženje. Mali pad njegove vrijednosti u mjesecu ranije je prevladan. Moramo pričekati da vidimo koliko snažno industrija može ići s obzirom na skupu naftu. No, indeks pokazuje njezin novi dinamizam", rekao je Matthias Rubisch iz Commerzbanke.

Neki ulagači upozoravaju na vrhunac ciklusa zarada. "Još je prerano da se oporavak poslovanja kompanija pripiše slabljenju eura, koji je možda pomogao poboljšati njihove margine, no vjerojatnije je da će utjecati na izvješća o zaradama za treće tromjesečje. Očito je pak da je globalno gospodarstvo snažnije nego su ulagači očekivali", ocijenio je raspoloženje na tržištu Patrik Schowitz, strateg pri HSBC-u. "Slabiji euro zasigurno je pomogao europskim tržištima dionica za odličnu ovogodišnju izvedbu. No, blizu smo vrhunca ciklusa zarada stoga je ovo možda posljednje hura!", dodao je.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je u tome razdoblju 1,7 posto, na 11.899 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙