FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti potiču dobitke na burzama unatoč incidentima u Londonu

NEW YORK, LONDON, 24. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Optimistične ocjenepredsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana ogospodarskoj situaciji, pad cijena nafte i neočekivana odluka Kine daaprecira svoju valutu potaknuli su prošloga tjedna jačanje najvažnijihsvjetskih burzovnih indeksa, unatoč nervozi ulagača zbog incidenata uLondonu koji su ih podsjetili na nedavne smrtonosne terorističkenapade u tome gradu.
NEW YORK, LONDON, 24. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Optimistične ocjene predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o gospodarskoj situaciji, pad cijena nafte i neočekivana odluka Kine da aprecira svoju valutu potaknuli su prošloga tjedna jačanje najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, unatoč nervozi ulagača zbog incidenata u Londonu koji su ih podsjetili na nedavne smrtonosne terorističke napade u tome gradu.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u tome razdoblju 0,1 posto, na 10.651 bod. Tehnološki Nasdaq dobio je jedan posto na vrijednosti, završivši tjedan na 2.179 bodova.

U jednom od svojih posljednjih polugodišnjih izvješća o stanju u američkom gospodarstvu, Greenspan je ocijenio da su izgledi za njegov rast solidni te da bi Fed trebao nastaviti s podizanjem kamatnih stopa. "Kazao je da će nastaviti podizati kamatne stope što plaši Wall Street, no općenito njegove su ocjene pozitivne", ocijenio je Warren Simpson, izvršni direktor Stephens Capital Managementa. Njegove ocjene potaknule su kupovine dionica, pri čemu su tehnološki Nasdaq indeks i S&P dosegnuli u srijedu najviše razine u protekle četiri godine. Nasdaq je dosegnuo 2.188 bodova, a S&P 1.235 bodova.

Zahuktala se i sezona izvješćivanja o korporativnim zaradama u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Veliki dobici biotehnoloških dionica poput Amgena, kojem su dionice poskupjele 15 posto uslijed snažne zarade, odražavaju uvjerenje ulagača da te dionice još imaju prostora za rast cijena. Nadalje, dionice transportnih i brodarskih kompanija imale su u srijedu svoj najbolji dan u zadnje dvije godine, ojačavši uslijed povlačenja cijena nafte i pozitivnih Greenspanovih ocjena. Njihove dionice poskupjele su od 3,8 do 6,6 posto.

Dionica najveće računalne kompanije na svijetu IBM-a poskupjela je 2,3 posto nakon što je kompanija izvijestila o snažnom rastu dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Za toliko je poskočila i dionica Merrill Lyncha, pošto je ta američka brokerska kompanija izvijestila o boljem od očekivanja profitu. U očekivanju novih dobrih izvješća o poslovnim rezultatima ojačale su i dionice niza industrijskih kompanija poput Caterpillara i Tyco Internationala.

"Još je prerano za ocjene, no zasad vidimo dobre zarade kompanija. Gospodarstvo je solidno, temeljni odnosi su dobri. Ako će izvješća o zaradama i dalje biti dobra, cijene dionica će rasti", kazala je Barbara Marcin, upraviteljica investicijskog fonda Gabelli Blue Chip Value.

No, dionice nekih tehnoloških lidera oslabile su nakon što je Intel izvijestio o tromjesečnoj zaradi ispod očekivanja analitičara. Samo njegova dionica spustila se 4,4 posto, dok je ona Internet kompanije Yahoo potonula 11,5 posto.

Ulagači su razmatrali i implikacije kineske odluke o aprecijaciji juana prema dolaru za dva posto, te povezivanju njegova tečaja za košaricu od sedam valuta umjesto kao dosad samo za dolar. "Trošak nekih roba koje uvozimo iz Kine kratkoročno će malo porasti. U dugome roku to će donijeti korist američkim kompanijama", rekao je John Augustine, strateg pri Fifth Third Asset Managementu.

Raspoloženje na Wall Streetu potkraj tjedna postalo je nervozno nakon vijesti da su četiri male eksplozije pogodile londonsku transportnu mrežu, iako bez ljudskih žrtava. Potonule su dionice prijevozničkih i putničkih kompanija, podnijevši najžešći udar uznemirenih ulagača. Samo dionice zrakoplovnih kompanija spustile su se u prosjeku za 3,1 posto. Londonski incidenti uslijedili su svega tri tjedna nakon samoubilačkih napada na podzemnu željeznicu u tome gradu, u kojima je stradalo više od 50 ljudi.

I na europskim burzama nastavljen je uzlet cijena dionica, unatoč nervozi zbog incidenata u londonskoj podzemnoj željeznici, pri čemu su neki burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u zadnje četiri godine. Razlog tome du odlična poslovna izvješća o zaradama korporacija te najave akvizicija. Tako je dionica SAB Millera poskupjela više od 10 posto po objavi da će kupiti drugu po veličini južnoafričku pivovaru, a poticaj kupovinama dale su i glasine o mogućem preuzimanju francuskog prehrambenog diva Danonea. Londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 5.242 boda. Frankfurtski DAX ojačao je snažnih 2,7 posto, na 4.837 bodova.

Dionica Danonea premašila je 93 eura uslijed tržišnih priča da američki proizvođač bezalkoholnih pića Pepsico planira iznijeti neprijateljsku ponudu za njegovo preuzimanje. Jedan trgovac kazao je da tržište vjeruje kako bi ponuđena cijena za dionicu mogla iznositi 115 eura. Te špekulacije ojačale su i dionice ostalih pripadnika u tome sektoru, pri čemu su u prosjeku njihove cijene skočile za 0,7 posto, a među većim dobitnicama isticale su se dionice Cadbury Schweppesa i Unilevera.

Dobro poslovno izvješće američkog tehnološkog lidera IBM-a potaknulo je na europskim burzama kupovine tehnoloških dionica. Pri tome je dionica softverske tvrtke Atos ojačala jedan posto, a konzultantske Capgemini dva posto, dok je njemački SAP ostvario dobitak na cijeni od 0,4 posto. "Vjerujemo da su ti tromjesečni rezultati pomogli smiriti ulagače, zabrinute oko usporavanja u tehnološkom sektoru, i da su poduprli našu tezu o cikličkom oporavku u europskom IT sektoru", kazao je John Segrich, analitičar JP Morgana.

Dionice Rochea poskupjele su 3,2 posto nakon što je ta kompanija podigla svoje procjene operativnih margina za svoju osnovnu farmaceutsku proizvodnju te izvijestila o snažnom rastu prodaje u prvoj polovini godine. "Već imamo dobre podatke o prodaji Genentecha, pa su podaci iz Rochea zaista vrlo pozitivni", ocijenio je Morten Herholdt, analitičar pri Barclaye Stockbrokersu.

Dionice proizvođača sirovina poput Anglo Americana ojačale su 1,8 posto, pomogavši jačanju cijena u tome sektoru, budući da podatak o kineskom gospodarskom rastu od 9,5 posto u prvoj polovini godine pothranjuje nade ulagača o povećanju potražnje za kovinama.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks protekloga je tjedna oslabio 0,5 posto, na 11.695 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙