FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posustao uzlet cijena dionica

NEW YORK/LONDON, 5. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nakon odličnogsrpnja, na svjetskim tržištima dionica u proteklih je tjedan danaponešto posustao uzlet cijena kako su cijene nafte ponovno dosegnulerekorde. Međutim, odlične korporativne zarade i najave novihakvizicija održavaju optimistično raspoloženje ulagača.
NEW YORK/LONDON, 5. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nakon odličnog srpnja, na svjetskim tržištima dionica u proteklih je tjedan dana ponešto posustao uzlet cijena kako su cijene nafte ponovno dosegnule rekorde. Međutim, odlične korporativne zarade i najave novih akvizicija održavaju optimistično raspoloženje ulagača.

Njujorški Dow Jones indeks u tom je razdoblju oslabio nekih 0,07 posto, na 10.697 bodova. Tehnološki Nasdaq, pak, dosegnuo je 2.219 bodova, novu najvišu razinu u zadnje četiri godine, a na tjednoj razini ojačao je 0,8 posto, završivši poslovanje u srijedu na 2.216 bodova.

"Tržište ponešto pauzira s kupovinama zbog neizvjesnosti u pogledu cijena nafte. Nakon odličnog mjeseca za dionice u srpnju, u redu je uzeti predah pa čak i poduzeti neke dobitonosne prodaje. Mislim da ulagači ne bi trebali biti previše zabrinuti", kazao je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu.

Cijena barela nafte dosegnula je najvišu ikad zabilježenu razinu od 62,3 dolara. Razlog tome bili su zabrinutost oko ponude zbog uskih grla u rafinerijama i smrt saudijskog kralja Fahda. Visoke cijene nafte loša su vijest za tržišta dionica, jer povećavaju troškove poslovanja i smanjuju osobnu potrošnju. Dionice vodećih američkih industrijskih kompanija poput United Technologiesa sve su redom oslabile.

Istodobno, na tržištima obveznica cijene su snižene, a prinosi su porasli nakon što je drugi mjesec zaredom porastao ključni indeks proizvodnje u SAD-u. Takav scenarij ojačao je špekulacije da bi američka središnja banka mogla nastaviti podizati kamatne stope bez straha od usporavanja gospodarskog rasta, što je loša vijest za obveznice. Više kamatne stope nisu dobra vijest ni za ulagače u dionice budući da znače više troškove kreditiranja za potrošače i kompanije. "Skok prinosa državnih obveznica zajedno s visokim cijenama nafte spustio je cijene dionica. Spuštanje tehnološkog Nasdaqa spriječile su dobre vijesti iz eBaya i Amgena", kazao je Chris Burba, tržišni analitičar Standard&Poor'sa.

Nastavlja se, pak, niz dobrih vijesti o zaradama korporacija, koje su za drugo ovogodišnje tromjesečje na tragu dvoznamenkaste stope rasta 13. tromjesečje zaredom. Tako je kabelski operater Comsat izvijestio o 64 posto višoj zaradi, zbog čega su mu dionice ojačale 1,3 posto. Najava da bi Microsoft mogao povećati isplatu godišnje dividende potaknula je rast cijena njegovih dionica za 3,4 posto. Poskupjele su i dionice čeličana budući da je Morgan Stanley podigao procjene rezultata poslovanja za taj sektor. U prosjeku su dionice u tome sektoru dobile četiri posto na vrijednosti.

Na tehnološkom tržištu po dobitcima isticala se dionica Internet aukcijske tvrtke eBaya, poskupjevši 4,4 posto nakon što joj je podignut investicijski rejting, dok je biotehnološkoj kompaniji Amgen ojačala 2,3 posto budući da je njezin lijek za liječenje raka debelog crijeva dobio brzi status u postupku odobravanja.

Istodobno, na europskim burzama uglavnom je nastavljen uzlet cijena dionica, koje se nalaze blizu najviših razina u protekle tri godine. Londonski Ftse indeks ojačao je u zadnjih tjedan dana 0,6 posto, na 5.316 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.870 bodova.

Kombinacija oslabljenog eura, robusnog gospodarskog rasta u Kini i SAD-u i rekordno niskih kamata u eurozoni pomogla je mnogim europskim kompanijama da ostvare rast zarada iznad očekivanja. Stoga je ulaganje u dionice i nadalje privlačno. "Vjerujemo da će zarade kompanija u eurozoni i nadalje pozitivno iznenađivati do kraja godine te smo ostali kod naše procjene njihova rasta po dionici u 2005. iznad općeg konsenzusa od 10 posto", izjavio je strateg JP Morgana Matejka Mislav. Kako je rekao, moguća nova aprecijacija kineskog juana trebala bi dati daljnju podršku sektorima poput građevinskog, informatičko-tehnološkog, kapitalnih dobara i energetskog.

Najveće dobitnice bile su dionice energetskih tvrtki poput Royal Dutcha, koje su skočile 1,5 posto, budući da su cijene nafte na svjetskom tržištu blizu novih najviših ikad zabilježenih razina. Kupovale su se i dionice bankarskih grupacija, nakon što je HSBC izvijestio o 5-postotnom rastu polugodišnje neto dobiti te najavio fokusiranje na poslovanje s građanima i poduzetnicima u zemljama u razvoju, što je podiglo cijene njegovih dionica 1,3 posto. Od većih dobitnika ističe se i dionica francuske vojne industrije Thales, koja je poskočila 4 posto nakon izvješća da bi francuska vlada u rujnu mogla odlučiti o njezinoj prodaji.

"Europska tržišta i dalje ostvaruju dobre vrijednosti obzirom na snažan rast dobiti koje kompanije uspijevaju postići. Glavni faktor koji ide u korist uzleta na tržištima dionica jest dobro raspoloženje ulagača. Investicijski analitičari većinom revidiraju naviše svoje procjene profita, a strani ulagači nastavljaju snažno ulagati u dionice kompanija iz eurozone", ocijenio je Haydn Davies, glavni ekonomist Barclays Global Investorsa.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u proteklih je tjedan dana oslabio 0,2 posto, na 11.883 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙