FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene dionica jačaju unatoč skupoj nafti

NEW YORK, LONDON, 14. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Solidnekorporativne zarade i dobri američki gospodarski pokazatelji uspjelisu protekloga tjedna na svjetskim tržištima dionica zasjenitičinjenicu da je nafta, motor koji pokreće globalno gospodarstvo,zabrinjavajuće skupa. Štoviše, na europskom i japanskom tržištuburzovni indeksi bilježe nove višegodišnje najviše razine, štozbunjuje analitičare.
NEW YORK, LONDON, 14. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Solidne korporativne zarade i dobri američki gospodarski pokazatelji uspjeli su protekloga tjedna na svjetskim tržištima dionica zasjeniti činjenicu da je nafta, motor koji pokreće globalno gospodarstvo, zabrinjavajuće skupa. Štoviše, na europskom i japanskom tržištu burzovni indeksi bilježe nove višegodišnje najviše razine, što zbunjuje analitičare.

Njujorški Dow Jones indeks u tome je razdoblju ojačao 0,4 posto, na 10.600 bodova. Tehnološki Nasdaq, međutim , spustio se 2,7 posto, na 2.156 bodova.

Cijena barela nafte premašila je na njujorškoj burzi 66 dolara, najvišu razinu od početka rada tog tržišta 1983. I dok se skupa nafta općenito smatra lošom viješću za dionice jer narušava korporativne zarade i ograničava osobnu potrošnju, ona podiže zarade naftnih kompanija, što šalje uvis cijene njihovih dionica. Dionica Exxon Mobila ojačala je 1,3 posto, a u prosjeku su cijene energetskih dionica porasle dva posto. "Tržište i nadalje ostvaruje uzlet zahvaljujući energetskom sektoru. Potpuno sam zbunjen činjenicom da tržište ignorira visoke cijene energenata", izjavio je Paul Mendelsohn, investicijski strateg pri Windham Financial Services. "Više cijene nafte imat će utjecaja", dodao je.

Od početka godine cijena nafte skočila je za 50 posto, a cijene energetskih dionica ojačale su više od 32 posto. "Sve dok zaista ne vidimo loš utjecaj cijena nafte, mislim da tržište neće reagirati", smatra Brad Pleimann, iz Piper Jaffraja.

Odluka Feda da podigne kamatnu stopu za prekonoćne pozajmice za 0,25 postotnih bodova, na 3,5 posto te priopćenje da vjeruju da će kamatne stope rasti umjerenim tempom, predstavljali su olakšanje za ulagače koji se pribojavaju agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike. To je potaknulo rast cijena dionica kompanija senzitivnih na troškove pozajmljivanja poput građevinskih. U prosjeku su cijene tih dionica ojačale 1,1 posto. "Potvrda je to da ukupno gospodarstvo ostaje poprilično robusno, a inflatorni pritisci nisu dovoljni da bi eskaliralo podizanje kamatnih stopa brže od sadašnjeg umjerenog tempa", rekao je Sam Rahman, čelnik trgovanja dionicama pri Baring Asset Managementu.

Po gubitcima je prednjačila dionica Cisco Systemsa, potonuvši 7 posto jer je procijenila niže prihode do kraja godine nego je Wall Street očekivao. "Čini se da je Cisco ispunio očekivanja što je dobro, no morate premašiti očekivanja kako bi cijena dionice nastavila rasti", ustvrdio je Richard Sichel iz Philadelphia Trusta. Pridružila joj se dionica računalne kompanije Dell, spustivši se 7,4 posto zbog objave poslovnih rezultata koji su bili ispod očekivanja tržišta

Europske dionice ponovno su dosegnule nove najviše razine cijena u protekle tri godine, predvođene osiguravateljima koji su premašili svojim poslovnim rezultatima očekivanja poput Allianza, a ojačale su i dionice naftnih kompanija. Londonski Ftse indeks dobio je na vrijednosti 0,6 posto, završivši poslovanje na 5.345 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 1,4 posto, na 4.937 bodova.

Povoljne zarade u drugom tromjesečju pokazale su da su tvrtke u Europi uspjele izbjeći da im profitne margine nagrizu viši energetski troškovi, no analitičari vjeruju kako će se problemi uskoro pojaviti obzirom da se očekuje da će cijene nafte ostati visoke. "Velik broj tvrtki uspio je održati margine podizanjem cijena a zadivljujuće je kako su dobri rezultati ostvareni u sektoru zrakoplovnih tvrtki obzirom na visoke cijene nafte", kazao je Christopher Iggo, strateg u AXA Investment Managers. "No gledano unaprijed, postoje tvrtke za koje ćete vidjeti da trpe zbog skupe nafte budući će ona imati utjecaja na njihovu profitabilnost. Analitičari će razmotriti brojke za iduće dvije godine te ih revidirati naniže", dodao je.

Među kompanijama koje su objavile svoje poslovne rezultate dominirale su one njemačke, predvođene Allianzom koji je izvijestio o rastu neto dobiti u drugom tromjesečju za 64 posto, nadmašivši očekivanja analitičara. Njegove su dionice stoga skočile 3,2 posto. Očekivanja je nadmašila i njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa, objavivši da je u prvom polugodištu zabilježila operativnu dobit od 253 milijuna eura, što je 220 milijuna više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Od većih dobitnika izdvajala se i finska Nokia, čije su dionice skočile 2,4 posto nakon što je londonski poslovni list The Business objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da američki proizvođač Internet opreme Cisco razmatra kupnju Nokije radi tehnologije bežičnih infrastruktura tog najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih telefona. No nijedna od dviju kompanija nije željela komentirati medijske napise.

Na strani gubitnika bila je pak švicarska banka UBS, čije su dionice oslabile 1,7 posto, izvijestivši o neto dobiti u drugom tromjesečju koja nije ispunila očekivanja tržišta. One su oslabile unatoč tome što je banka objavila povoljne prognoze za ostatak godine. I druge bankarske dionice također su pojeftinile, a na gubitku su bile i dionice farmaceutskih kompanija poput AstraZenece i GlaxoSmithKlinea.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je u tom razdoblju više od dva posto, dosegnuvši 12.262 boda - najvišu razinu od 2001. uslijed rasta povjerenja u gospodarski oporavak Japana koji je potaknuo veće kupovine dionica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙