FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnik Đapić zabrinut zbog načina rada osječke policije

OSIJEK,19. kolovoza 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapićizrazio je danas zabrinutost načinom rada Policijske upraveosječko-baranjske zbog čega se, kako ističe u priopćenju, "mnogiistaknuti branitelji žale na pritiske i metode koje nalikuju metodamakorištenima pri montiranju političkih procesa u bivšoj srboslaviji".
OSIJEK,19. kolovoza 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić izrazio je danas zabrinutost načinom rada Policijske uprave osječko-baranjske zbog čega se, kako ističe u priopćenju, "mnogi istaknuti branitelji žale na pritiske i metode koje nalikuju metodama korištenima pri montiranju političkih procesa u bivšoj srboslaviji".

"Pojačani psihološki pritisak, kojem su izloženi svi Osječani, onemogućava normalno obnašanje vlasti u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji" te se "stječe dojam da neke izvanosječke strukture žele da se nova vlast bavi prošlošću, a ne životnim problemima sugrađana", ocijenio je Đapić.

Posebice je naglasio kako se "svi zločini počinjeni tijekom Domovinskog rata moraju istražiti i individualizirati", no izrazio je i ogorčenje zbog kontinuiranog uznemiravanja javnosti i svakovrsnih pritisaka kojima su izloženi brojni sugrađani.

Osječki gradonačelnik istaknuo je i kako bi "bio sretan kada bi hrvatska policija uložila desetinu energije u otkrivanje onih koji su izravno odgovorni za smrt gotovo tisuću Osječana" te da se stječe dojam da je "na djelu istraga u funkciji mijenjanja obrambenog karaktera Domovinskog rata".

Gradonačelnik Đapić ocijenio je kako je neprimjereno da se predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata poziva na razgovor u policiju, napomenuvši kako je to dodatno uznemirilo branitelje Osijeka jer stječu dojam da policija među njima traži "najslabiju kariku" koja bi "potkrijepila senzacionalističke napise nekih tiskovina o događajima u Osijeku s početka 90-ih godina".

Đapić u priopćenju također navodi kako većina građana zbog toga smatra da se kroz pokušaje diskreditacije Branimira Glavaša, tadašnjeg zapovjednika obrane Osijeka, pokušava diskreditirati svaki osječki branitelj i dovesti u pitanje sam smisao obrane od velikosrpske agresije.

Neprihvatljivim ocjenjuje "medijski linč koji želi od mirnoga grada heroja napraviti grad-slučaj, unaprijed proglašavajući generala Hrvatske vojske Branimira Glavaša krivim".

Pri tomu, kaže osječki gradonačelnik , "neobične istražne radnje i nesvakidašnji postupci osječkih policajaca izazivaju opravdanu bojazan u objektivnost izvida kaznenih djela".

Čelnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije danas su, pak, održali sastanak u vezi s pozivom načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera da dođu na obavijesni razgovor u policiju, te su zaključili kako bi bilo bolje da policija istražuje problem droge i kriminala u Osijeku umjesto da uznemirava hrvatske branitelje.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šimun Bubalo neprimjerenim je ocijenio poziv načelnika policije na obavijesni razgovor vezan uz događanja u Osijeku 1991. i 1992.

Od 11 udruga proizašlih iz Domovinskog rata, koliko ih je obuhvaćeno Koordinacijom udruga, predstavnici četiriju udruga nakon konferencije otišli su na sastanak s načelnikom PU Faberom, zatvoren za javnost.

Najavili su kako će na sastanku tražiti da se provede postupak i utvrđivanje krivaca za sve ubijene u Osijeku tijekom Domovinskog rata, a izrazili su i nezadovoljstvo što se istražuje smrt dijela građana, a ne vodi prava akcija za traženje nestalih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙