FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Osijek obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Spomen-obilježja poginulih branitelja i stradalnika Domovinskograta.
Osijek,5. kolovoza(Hina) - Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i desete obljetnice "Oluje" u Osijeku, održana je večeras ispred Spomen-obilježja poginulih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Na svečanosti su osječki gradonačelnik Anto Đapić i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo istaknuli kako se svete žrtve nikada ne smiju zaboraviti, te da nitko nema pravo izjednačavati žrtvu i agresora.

Gradonačelnik Đapić podsjetio je kako je Osijek podnio velike žrtve, da je to grad heroj koji se s ljubavlju i ponosom sjeća i odaje počast svim poginulima i stradalima u Domovinskom ratu.

"Kninsko svijetlo slobode koje je na današnji dan prije deset godina upaljeno i koje je osujetilo viziju etnocida nitko nema pravo osporavati", kazao je. "Ne prihvaćamo revidiranje stečevina, krivotvorenje istine i poručujemo da nitko nema pravo odricati se svojih vitezova", dodao je.

Đapić je rekao kako se "upravo danas u Hrvatskoj događa da nema ni jednog živog heroja" te kako su "vitezovi postali smetnja na putu u obećanu zemlju". "Previše smo uložili da bismo se svojim vitezova olako odricali", kazao je Đapić.

Župan Bubalo je rekao da se "svi sjećamo tko je napao, a tko branio Hrvatsku". "Želimo da se povijest ne ponavlja i stoga pozivam one koji pišu udžbenike za našu djecu da vode računa kako prikazuju istinu o Domovinskom ratu", rekao je.

Ocijenio je nedopustivim što samo jedna škola u Hrvatskoj nosi ime heroja Domovinskog rata i to u Osijeku gdje je jedna škola dobila ime po branitelju Davoru Milasu.

Nakon svečanosti ispred Spomen-obilježja organizan je mimohod građana s upaljenim bakljama do osječke Tvrđe, gdje je nastavljena svečanost vatrometom i nastupom tamburaša.

Tijekom prijepodneva predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, MUP-a , Hrvatske vojske i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence isped Kapelice mira na lijevoj obali Drave. Svetu misu zadušnicu u osječkoj župnoj crkvi SVetih Petra i Pavla predvodio je večeras đakovački i srijemski pomoćni biskup dr. Đuro Hranić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙