FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 18. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

KOELN - Papa Benedikt XVI. doputovao je u četvrtak u Koeln na 20. Svjetski susret mladeži, njegovo prvo putovanje u inozemstvo otkad je izabran za Papu 19. travnja. Papu je, uz masu ljudi, dočekao njemački predsjednik Horst Koehler i kancelar Gerhard Schroeder. Približno 405.000 katolika iz čitava svijeta sudjeluje od utorka na Svjetskom susretu mladeži u Koelnu koji završavaju u nedjelju misom koju će držati Papa. Tijekom četverodnevnog posjeta uz visoko osiguranje, Benedikt XVI. će posjetiti sinagogu u Koelnu i susresti se s predstavnicima protestantske i muslimanske zajednice, kao i glavnim njemačkim političarima.

KOELN - Papa Benedikt XVI. dobio je u četvrtak novi Mercedesov papamobil za svoj prvi posjet rodnoj Njemačkoj otkad je postao poglavar Katoličke crkve. Automobil zaštićen neprobojnom kabinom konstruirali su inženjeri u tvornici Daimler-Chryslera u Stuttgartu. Vozilo koje je, pretpostavlja se, koštalo pola milijuna dolara, prošlo je složene sigurnosne testove saveznih agenata prije nego je dopremljeno u Koeln. Prvi automobil namijenjen isključivo papi izradili su poljski stručnjaci 1979. Ivanu Pavlu II.

SARAJEVO - Ratni ministar pravde u vladi Republike Srpske Momčilo Mandić, kojega je u srijedu u Budvi uhitila crnogorska policija, ostat će u pritvoru u Sarajevu najmanje 30 dana, izjavio je u četvrtak tužitelj Tužiteljstva BiH John McNair. On je novinarima u Sarajevu potvrdio kako je Mandić uhićen po nalogu suda BiH izdanom još 2003. godine. Posebni odjel pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, na čijem je čelu McNair, vodi istragu protiv Mandića zbog njegove umiješanosti u organizirani kriminal povezan s poslovanjem Privredne banke iz Istočnog Sarajeva.

BANJA LUKA - Razgovori o reformi policije u BiH, koji su započeti u srijedu na Mrakovici, nastavit će se 23. kolovoza u Mostaru, priopćio je ured vlade Republike Srpske za odnose s javnošću u četvrtak u Banjoj Luci. "Sama činjenica da smo do kasno u noć radili i da smo se dogovorili o nastavku pregovora u Mostaru ipak govori o jednoj afirmativnoj atmosferi", rekao je, nakon završenih razgovora, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. On je pojasnio kako je dogovoreno da se javno ne publiciraju detalji jučerašnjih razgovora.

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore u četvrtak je diplomatskim putem obavijestilo španjolsko ministarstvo vanjskih poslova o uhićenju Marokanca Abd El Majid Bouchara, osumnjičenog za prošlogodišnji teroristički napad u Madridu, uhićenoga u utorak navečer u vlaku Subotica-Beograd. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je agenciji Beta da ne postoji rok za Boucharovo izručenje, te da će postupak njegova izručenja vjerojatno trajati nekoliko tjedana.

SHIRAT HAYAM - Izraelske snage reda počele su u četvrtak popodne prisilnu evakuaciju prosvjednika iz sinagoge u Neve Dekalimu. Prosvjednici su se zabarikadirali u sinagogu u srijedu a oglušili su se na pozive zapovjednika izraelske policije da mirno napuste sinagogu. Prisilna evakuacija dvaju novih naselja u pojasu Gaze - Shirat Hayama i Kfar Yama, na jugu teritorija, provodi se u četvrtak popodne, javili su dopisnici novinske agencije France presse.

RIM - Rimski će Kolosej iz sigurnosnih razloga biti okružen pregradom, odlučio je danas Odbor za sigurnost pod predsjedanjem šefa rimske policije Achillea Serre. Odbor za sigurnost raspravljao je i o sigurnosti u rimskim muzejima. U Rimu je sve više takvih zahvata pregrađivanja pojedinih prostora. U rujnu će se u Italiji, na više mjesta, održati protuterorističke vježbe snaga sigurnosti i službi za pomoć građanima u slučaju terorističkog atentata.

BRATISLAVA - Slovačke vlasti objavile su u četvrtak da je na istoku zemlje poplavljeno 79 sela. Voda je poplavila ceste, vrtove i podrume kuća, a srušeno je i nekoliko telefonskih stupova, no ozlijeđenih nema, objavile su vlasti. Poplave haraju cijelom istočnom Europom prisiljavajući ljude na evakuaciju i nanoseći štete stambenim objektima i infrastrukturi. U Rumunjskoj je dan ranije bilo i ljudskih žrtava, u Bugarskoj je uvedeno izvanredno stanje u 14 okruga, dok je oko 10.000 ljudi ostalo bez domova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙