FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

SALZBURG - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sa suradnicima doputovao je u utorak prijepodne u Salzburg gdje sudjeluje na skupu salzburškog Instituta za istraživanje europske politike i povijesti Herbert - Batliner. Na svečanoj akademiji tog Instituta premijer Sanader održat će predavanje pod naslovom "Hrvatska i Europa". Tom prigodom govorit će i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik i Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu i predsjedavajući Gospodarskog vijeća Herbert-Batliner Europainstituta u Salzburgu koji je osnovan godine 1997. U srijedu će premijer Sanader sudjelovati na sastanku šefova vlada zemalja jugoistoka Europe na kojem će se razgovarati o stabilnosti u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću te razmijeniti mišljenja o europskim perspektivama, gospodarskim perspektivama i suradnji država u regiji.

WASHINGTON - Novi američki obavještajni podaci procjenjuju kako je Iran oko deset godina od proizvodnje nuklearne bombe, što je dvostruko više nego što se prije procjenjivalo, objavio je u utorak Washington Post. Ta analiza uključuje pouzdane indikatore o tome što iranska vojska radi u tajnosti, ali nema podataka koji bi izravno upućivali na projekte vezane uz program proizvodnje nuklearne bombe, piše Post prenoseći podatke iz vladinih izvora bliskih tom tajnom izvještaju. Post prenosi podatke iz triju izvora koji kažu da nova analiza, poznata kao Državna obavještajna procjena, izražava nesigurnost u vezi s time je li Iran odlučio proizvesti nuklearno oružje.

TEHERAN - Iran je u utorak objavio da je njegova odluka o nastavku aktivnosti u nuklearnoj elektrani kod Isfahana neopoziva. Glasnogovornik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Aghamohammadi kazao je da opovrgava izvješća o bilo kakvoj odgodi.

SARAJEVO - Pretpostavke o tome kako bi Slobodan Milošević zatvorsku kaznu koju bi mu izrekao Međunarodni kazneni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) mogao služiti u nekom od zatvora u Rusiji neutemeljene su jer za to nema nikakve pravne osnove, tvrdi u utorak sarajevsko Oslobođenje. Komentirajući članak što ga je nedavno objavio britanski list The Sunday Times navodeći kako se o Miloševićevu izdržavanju kazne u Rusiji navodno već pregovara, Oslobođenje podsjeća kako Haaški sud svoje osuđenike prebacuje samo u zatvore deset zemalja koje su o tome potpisale odgovarajući sporazum s Ujedinjenim narodima. Na tom popisu nema Rusije iako nije isključena mogućnost da i ta zemlja potpiše odgovarajući sporazum s UN-om prije nego što Miloševiću bude izrečena kazna. Rusko veleposlanstvo u Sarajevu, kako je izjavio njegov glasnogovornik Igor Borbunov, za sada nema naznaka da bi se takvo što moglo i dogoditi.

BUKUREŠT - U valu vrućine koji je od prošlog tjedna pogodio Rumunjsku umrlo je 56 ljudi, priopćilo je u utorak rumunjsko ministarstvo zdravstva. Zbog temperatura koje su se popele do 36 stupnjeva, gotovo je tisuću ljudi primljeno u bolnice, dodalo je ministarstvo. "Oni koji su umrli patili su od kroničnih bolesti, srčanih ili neuroloških problema", kazalo je ministarstvo u priopćenju. Meteorolozi predviđaju da bi kiše najavljene za kraj ovoga tjedna trebale donijeti određeno olakšanje.

PEKING - Više od stotinu tisuća vojnika iz Rusije i Kine sudjelovat će u prvoj zajedničkoj vojnoj vježbi tih dviju zemalja što će se održati od 18. do 25. kolovoza, objavila je u utorak novinska agencija Xinhua. U vježbi pod nazivom "Mirovna misija 2005." sudjelovat će kopnena vojska, mornarica, zračne snage, marinci i logistika, a održat će se u Vladivostoku na krajnjem istoku Rusije te u kineskoj obalnoj pokrajini Shandongu, javila je Xinhua. "Vježbe nisu usmjerene protiv neke treće strane niti ih zanimaju interesi neke treće zemlje", kaže se u priopćenju kineskoga ministarstva obrane što ga prenosi kineska agencija.

NAANTALI - Ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja u utorak posjet Finskoj drugim danom razgovora s finskom predsjednicom Tarjom Halonen, a očekuje se da će glavne teme biti međunarodna pitanja i odnosi Rusije i Europske unije. Putin je u ponedjeljak stigao u finski grad Turku na neslužbeni sastanak s predsjednicom Halonen u njezinoj ljetnoj rezidenciji u obližnjem Naantaliju, dvjestotinjak kilometara od Helsinkija. Na razgovorima u ponedjeljak navečer dvoje se predsjednika bavilo bilateralnim pitanjima, među ostalim i kontrolom 1300 kilometara dugačke rusko-finske granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙