FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 17. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat
ZAGREB, 17. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat

DEN HAAG/ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju očekuje da će Argentina uskoro izručiti bosanskog Srbina Milana Lukića, optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima u području Višegrada 1992., izjavio je u srijedu glasnogovornik suda. "Očekujemo da će biti izručen uskoro, kada se utanače svi detalji oko njegovog prebacivanja. U stalnom smo konktaktu s argentinskim vlastima", izjavio je glasnogovornik Jim Landale. Dodao je da je s pravne strane situacija potpuno čista te nije potrebno da ICTY uputi posebni zahtjev za izručenje.

SARAJEVO - Deset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini većina njenih građana stanje u toj zemlji smatra lošim a četvrtina strahuje od obnove sukoba u slučaju povlačenja stranih vojnih snaga koje su i danas angažirane na očuvanju mira, upozorio je u srijedu u Sarajevu Stefan Prisener, koordinator Programa za razvoj UN-a na Međunarodnoj konferenciji o pomirenju i ljudskim pravima u Sarajevu. Stotinjak znanstvenika, političkih aktivista i predstavnika nevladinih organizacija među ostalim raspravljaju i o mogućoj uspostavi Povjerenstva za istinu i pomirenje u BiH po uzoru na Južnu Afriku.

MOSTAR - Jedan pripadnik Državne granične službe BiH ubijen je na međunarodnom graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore u mjestu Metaljka, kod Čajniča u istočnom dijelu Republike Srpske, potvrdila je Državna granična služba BiH. Načelnik Operativnog komunikacijskog središta Državne granične službe BiH rekao je kako se ubojstvo dogodilo u incidentu između dvojice pripadnika Državne granične službe BiH u kojem je Bošnjak B.A. iz Sarajeva pucao iz vatrenog oružja i usmrtio Srbina P.B. iz Čajniča.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina do danas nije uspjela uspostaviti učinkoviti nadzor nad proizvodnjom supstance aceto-anhidrid koja se koristi za proizvodnju heroina što tu zemlju čini sigurnim utočištem nezakonite trgovine i prodaje droga, upozorio je u srijedu Ured Visokog predstavnika. Policijska izvješća o pljenidbi droga na području BiH ukazuju da je ona postala mjesto gdje je moguće trgovati drogom i proizvoditi je, te distribuirati u zapadnoj Europe. Razlog za to su nepostojanje državnog i zastarjeli entitetski zakoni, uključujući i popise supstanci čiji je promet zabranjen.

MOSTAR - Veće količine naoružanja što su nedavno pronađene na području prigradskih mostarskih naselja Bogodol i Ladine smještene su u EUFOR-ovoj bazi u Mostaru i planira se uništavanje tog oružja, izjavio je glasnogovornik EUFOR-ove operativne skupine za jugoistočni sektor Damien Raubaud. Raubaud je također rekao da je EUFOR u ozbiljno razmatra najnoviju informaciju po kojoj se haaški bjegunac Radovan Karadžić navodno skriva na području Višegrada i Foče. Informaciju su nedavno objavili mediji u BiH pozivajući se na izjave dužnosnika sigurnosnih službi iz SCG-a.

BRUXELLES - Zapovjednik snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini brigadni general Steven Schook izjavio je da vjeruje da će nekadašnji predsjednik bosanskih Srba Radovana Karadžić uskoro biti priveden pravdi i pozvao vlasti bosanskih Srba da udvostruče napore u njegovom nalaženju. Schook je pozdravio jasne znakove da među bosanskim Srbima raste potpora slanju Karadžića pred UN-ov sud za ratne zločine. Na tiskovnoj konferenciji nakon što je podnio izvješće čelništvu NATO-a u Bruxellesu izjavio je da je vrlo optimističan te se nada da će se zaključiti poglavlje koje uzrokuje zastoje u napretku BiH, rekao je Schook.

SARAJEVO - Skupina od deset svećenika i tri redovnice iz župe Komušina kod Teslića u središnjoj Bosni, uputili su najvišim međunarodnim, državnim i crkvenim predstavnicima u BiH promemoriju kojom upozoravaju na iznimno težak položaja Hrvata-katolika tog područja. Župa Komušina prije rata brojala je pet i pol tisuća vjernika-Hrvata koji su 1992. godine pred napadajima srpskih snaga napustili kraj, a do sada se vratilo tek 150 predratnih stanovnika. Uglavnom su to starije osobe kojima su i danas uskraćena elementarna ljudska prava, te su izloženi stalnim provokacijama, stoji u promemoriji.

JERUZALEM - Naoružani Izraelac u srijedu je na Zapadnoj obali pucao prema skupini Palestinaca ubivši trojicu, priopćila je izraelska spasilačka služba ZAKA. Uz trojicu ubijenih najmanje je još troje ranjenih u pucnjavi koja se u blizini židovskog naselja Shiloh na Zapadnoj obali dogodila u vrijeme izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze, priopćeno je iz istog izvora. Služba hitne pomoći potvrdila je da su u napadu tri Palestinca ubijena i tri ranjena.

WASHINGTON - SAD osuđuje napad židovskog doseljenika koji je ubio tri Palestinca na Zapadnoj obali i poziva sve strane na suzdržanost, izjavio je u srijedu glasnogovornik State departmenta Sean McCormack. "Duboko smo zabrinuti" tim nasilnim činom, "osuđujemo ovaj napad", dodao je glasnogovornik ističući da je američka administracija kontaktirala obje strane kako bi zatražila da pokažu suzdržanost.

GAZA - Palestinska militantna skupina Hamas u srijedu je zaprijetila osvetom za napad židovskog naseljenika na skupinu palestinskih radnika u kojem su, po posljednjim izvješćima, ubijena trojica Palestinaca. "Taj zločin ne može proći bez oštre kazne", izjavio je glasnogovornik Hamas Mushir al-Masri. On je izjavio i da je interes Hamasa da se proces povlačenja nastavi čime je sugerirao da Hamas neće odmah djelovati. Trojicu Palestinaca je iz vatrenog oružja ubio njihov židovski vozač u pokušaju zaustavljanja izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙