FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 17. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

DEN HAAG/ZAGREB - Kosovski Albanac Muharem Ibraj u srijedu je kao svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, potvrdio glavnu tezu obrane bivšeg jugoslavenskog predsjednika prema kojoj je do masovnog egzodusa Albanca s Kosova 1999. došlo zbog bombardiranja NATO-a a ne zbog srpske represije. Ibraj, koji je 1998. i 1999. bio zapovjednik lokalnog osiguranja u svom selu Osek Hilja kod Đakovice, kazao je da "nikada nije čuo da su srpska policija i vojska tjerali Albance s Kosova".

BAGDAD - Irački predsjednik Jalal Talabani otvorio je put izvršenju prvih smrtnih kazni u Iraku nakon što je 2003. godine svrgnut Saddam Hussein, a koje bi mogle biti izvršene nad trojicom osuđenih za ubojstvo trojice policajaca, priopćio je predsjednikov ured u srijedu. U Iraku svaku smrtnu kaznu treba odobriti tročlano predsjedničko vijeće kojem predsjeda Talabani koji je u prošlosti izražavao protivljenje smrtnoj kazni. Talabani još uvijek odbija potpisati odobrenje no njegov je ured priopćio da je za to ovlastio jednog od svojih dopredsjednika, Adila Abdul-Mahdija. Abdul-Mahdi je potpisao odluku no nije poznato je li ona i provedena.

MOSKVA - Rusija se protivi primjeni sile radi zaustavljanja iranskoga nuklearnog programa, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu. "Prednost dajemo daljnjem dijalogu i smatramo uporabu sile u Iranu kontraproduktivnom i opasnom, nečim što može imati ozbiljne i teško predvidive posljedice", kaže se u priopćenju minstarstva. Zapad strahuje da je konačna svrha iranskog nuklearnog programa razviti atomsko naoružanje. Iran je razljutio EU i SAD time što je nastavio početkom ovog mjeseca s obogaćivanjem urana, odbacujući tako ponuđenu pomoć EU u zamjenu za zaustavljanje razvoja nuklearnog programa.

ZAGREB/JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u srijedu da mu snimke evakuacije židovskih naseljenika iz pojasa Gaze "lome srce" i tjeraju "suze na oči" i svu krivnju za povlačenje preuzeo na sebe, prenose agencije. Sharon je pozvao naseljenike i njihove pristaše koji se protive povlačenju da ne napadaju vojnike koji su poslani da ih evakuiraju te da za povlačenje krive isključivo njega, prenosi Reuters. Naseljavanje je ozbiljan program koji će se nastaviti i koji će se razvijati, rekao je izraelski premijer.

BRUXELLES - Europska unija je u srijedu pozdravila izraelsko povlačenje iz Pojasa Gaze kao važan prvi korak u provedbi mirovnog plana za Bliski istok, izjavila je u Bruxellesu glasnogovornica Europske Komisije. EU se nada da će povlačenje iz Gaze proteći "koliko je god moguće mirno" i poziva Izraelce i Palestince da zajedno rade na punoj provedbi mirovnog plana iz 2003. godine koji, među ostalim, predviđa stvaranje odvojene palestinske države.

DACCA - Više od 200 bombi slabe jakosti eksplodiralo je u srijedu gotovo istodobno diljem Bangladeša, pri čemu je poginulo najmanje dvoje ljudi, a 38 je ozlijeđeno, objavila je policija koja za napade sumnjiči islamiste i već je uhitila šestero sumnjivaca. Najmanje 202 bombe eksplodirale su na sva četiri kraja zemlje između 11 i 11.30 sati po mjesnom vremenu, objavila je policija. Bombe su bile slabe jakosti, kućne izrade i namijenjene stvaranju panike, rekao je šef policije Abdul Kaiyum.

RIM - Talijanski sud je u srijedu odobrio izručenje u roku od 35 dana jednog od osumnjičenih za bombaške napade u Londonu 21. srpnja, izjavio je talijanski sudac Domenico Massimo Miceli. Osumnjičeni Hamdi Issac, rođen u Etiopiji, uložit će priziv na presudu, rekao je novinarima njegov odvjetnik. Issac, poznat i kao Osman Hussein, uhićen je u Rimu tjedan dana nakon napada 21. srpnja u kojima nije bilo poginulih no koji su izazvali kaos u londonskom sustavu javnog prometa. Issac je priznao da je sudjelovao u napadu no ustrajava da je ta akcija za cilj imala prestrašiti ali ne i izazvati žrtve.

MOSKVA - Ruski veterinari odjeveni u zaštitnu odjeću u srijedu su spalili tijela tisuća pilića u metalnim kontejnerima kako bi ograničili širenje ptičje gripe koja je izbila u Sibiru, za što stručnjaci okrivljuju ptice selice koje žive u divljini. Epidemiju ptičje gripe, izazvane virusom H5N1, stručnjaci su pripisali tome što domaća perad nije odvojena od divljih ptica. Do sada je više od 13 tisuća peradi uginulo od ptičje gripe, a više od 112 tisuća ih je pobijeno u pokušaju da se ograniči bolest koja može biti smrtonosna i za ljude.

LISABON/MADRID - Gotovo 2.000 vatrogasaca borilo se u srijedu s četiri šumska požara na sjeveru i u središtu Portugala, a nekoliko požara izbilo je i u Španjolskoj, koju je pogodila najgora suša od 1940. godine, javljaju agencije. Požar u Pampilhosa da Serri, u okrugu Coimbra, na sjeveru Portugala, progutao je u četiri dana 20.000 hektara šume i mjesne vlasti uvele su izvanredne mjere, izvješćuje dpa. Požari u Portugalu uništili su ove godine 200.000 hekatara vegetacije, više nego cijele prošle godine.

ZAGREB - Obilne kiše nastavile su u srijedu padati u istočnoj Europi, prisiljavajući ljude na evakuaciju i nanoseći velike štete stambenim objektima i infrastrukturi. U gradu Gorju na jugu Rumunjske, stotine stanovnika prebačene su na sigurno kada je bujica poplavila njihove domove, a u Bistriti je došlo do iskakanja vlaka iz tračnica uzrokovanog poplavom te su dvije osobe poginule. Obilne kiše padaju i na sjeveru i istoku Mađarske te je u Szikszu evakuirano 30 kuća, a spasilačke službe su 310 puta intervenirale da bi ispumpale vodu iz podruma. U Bugarskoj traje izvanredno stanje u 14 okruga zbog izlijevanja rijeka. Od lipnja je u olujama i poplavama poginulo 20, a 10.000 je ostalo bez domova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙