FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada priprema nove mjere poticanja gospodarskog rasta

PARIZ, 17. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Francuska vlada priprema paketnovih mjera u cilju poticanja gospodarskog rasta, kazao je francuskipremijer Dominique de Villepin te dodao da najnoviji pokazateljipokazuju da se gospodarstvo ponovno nalazi na putu povoljnijeg trendarasta.
PARIZ, 17. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Francuska vlada priprema paket novih mjera u cilju poticanja gospodarskog rasta, kazao je francuski premijer Dominique de Villepin te dodao da najnoviji pokazatelji pokazuju da se gospodarstvo ponovno nalazi na putu povoljnijeg trenda rasta.

Iako nije iznio pojedinosti toga programa, premijer je kazao da će u paket biti uključena ciljana potrošnja prihoda ostvarenih privatizacijskim projektima vlade.

Villepin je također izjavio da će istražiti mjere za pomoć različitim sektorima kako bi se lakše nosili s rastom cijena nafte, za koji očekuje da će potrajati. Obećao je da će višak prihoda ostvaren od oporezivanja naftnih proizvoda biti iskorišten za pomoć onima koji su najviše pogođeni nedavnim naglim rastom cijena nafte, kao što su transportni sektor i domaćinstva s niskim primanjima.

No, isključio je ponovno uvođenje promjenjivog poreza TIPP na gorivo i druge naftne proizvode, mehanizma koji je zatražila oporbena socijalistička stranka, a koji bi smanjio poreze na naftne proizvode kada cijene rastu.

Villepin je kazao da preferira mjere koje potiču otvaranje novih radnih mjesta nasuprot povećanoj potrošnji benzina i drugih "zagađujućih proizvoda", budući je francuska vlada kao svoj najvažniji prioritet odredila borbu protiv globalnog zatopljenja.

Vlada će, kako je kazao, uvesti i druge mjere kako bi izašla na kraj s visokim cijenama nafte, poput promoviranja ulaganja u obnovljive izvore energije i poticanja nastojanja u cilju boljeg iskorištavanja energije. Premijer je tako pozvao i francuskog naftnog diva Total i druge naftne kompanije da izgrade nove rafinerijske kapacitete, kazavši kako su glavni razlog najnovijeg skoka cijena ograničenja u opskrbi.

"Naši rafinerijski kapaciteti trenutno su zasićeni i ne omogućavaju adekvatno zadovoljenje francuske potražnje. Na Totalu i drugim naftnim kompanijama koje ostvaruju značajne profite jest da ubrzano počnu s takvim nastojanjima koja naša zemlja zahtijeva", kazao je Villepin.

Ministar financija Thierry Breton tom je prigodom kazao da vlada pri pripremi proračuna za 2006. pretpostavlja da će prosječna cijena nafte u idućoj godini biti 50 dolara po barelu, osjetno iznad 36 dolara koja je korištena pri izradi proračuna za ovu godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙