FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP: tri neobvezujuće ponude za Jadroplov

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Neobvezujuće ponude za kupnju 65,49posto dionica splitskog brodara Jadroplov Hrvatskom fondu zaprivatizaciju (HFP) dostavile su tri tvrtke - Fiama Holdings S.A. izLiberije, "Peter Doehle" iz njemačkog Hamburga, te jedina hrvatskatvrtka, zadarska Tankerska plovidba.
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Neobvezujuće ponude za kupnju 65,49 posto dionica splitskog brodara Jadroplov Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) dostavile su tri tvrtke - Fiama Holdings S.A. iz Liberije, "Peter Doehle" iz njemačkog Hamburga, te jedina hrvatska tvrtka, zadarska Tankerska plovidba.

Utvrdilo je to danas, po isteku roka za podnošenje neobvezujućih ponuda za Jadroplov, HFP-ovo Povjerenstvo za otvaranje ponuda, pri čemu je potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac naglasio da sve tri ponude zadovoljavaju uvjete natječaja i idu dalje na analizu.

Neke od njih ili možda i sve tri će potom, kazao je, na idućem Upravnom odboru HFP-a, krajem kolovoza ili početkom rujna, biti predložene za uži krug ("short listing"). Od tih će se 'odabranih' ponuditelja, koji će imati priliku i u Jadroplovu obaviti "due dilligence", zatražiti obvezujuće ponude.

To je i razlog, pojasnio je Gotovac, što danas u Fondu pri otvaranju neobvezujućih ponuda nisu željeli 'iščitavali' njihove detalje, odnosno niti jedan iznos (za dionice, ulaganja i slično), jer će se, moguće je, to mijenjati u obvezujućim ponudama.

Stoga su samo pročitane osnovne činjenice iz tih ponuda, pri čemu je naglašeno da sva tri ponuditelja za dionički paket Jadroplova nude višu cijenu od početno traženih 231,5 milijuna kuna. Za to su ponudili i odgovarajuća bankovna jamstva, kao i jamstva za druge dijelove ponude, npr. ulaganja.

Svi su naznačili i da planiraju upravne i tehničke aktivnosti Jadroplova zadržati u Splitu, kao i 52 stalno zaposlena, te postojeću hrvatsku posadu na brodovima u idućih pet godina.

Liberijska tvrtka Fiama Holdings, iza koje stoji grčki brodovlasnik Villy Panayotides, lani je, kako se čulo na otvaranju ponuda, na Burzi kupila 15,5 posto dionica Jadroplova, a osim navedenog u idućih pet godina planira i zapošljavanje novih 18 ljudi.

U ponudi njemačke tvrtke "Peter Doehle" navodi se zapošljavanje novih 135 pomoraca te u pet godina pojačavanje flote s novih pet brodova.

Tankerska plovidba je pak navela da imaju 'dovoljno snage i imovine' za podmirenje svih obveza Jadroplova, te za kupnju tri nova plovila u idućih pet godina, slijedom čega bi zaposlili i 132 nova radnika.

Od 2002. do danas za privatizaciju Jadroplova provedena su dva neuspjela natječaja, a ove godine temeljem odluke hrvatske Vlade za tu brodarsku tvrtku primijenio natječaj u dvije faze, prikupljanjem neobvezujućih i obvezujućih ponuda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙