FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS obećao potporu daljnjim procesima na Kosovu

PRIŠTINA,12.kolovoza.2005(Hina) - Glavni tajnik Organizacije zaeuropsku sigurnost i suradnju (OESS) Marc Perrin de Brichambaultobećao je u petak u Prištini da će njegova organizacija i daljepodupirati procese na Kosovu, dodajući da je ohrabren onim što jedosad učinjeno.
PRIŠTINA,12.kolovoza.2005(Hina) - Glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Marc Perrin de Brichambault obećao je u petak u Prištini da će njegova organizacija i dalje podupirati procese na Kosovu, dodajući da je ohrabren onim što je dosad učinjeno.

"Bit ćemo s vama u danima, tjednima i mjesecima koji slijede. Oni su vrlo važni za Kosovo", rekao je De Brichambault, koji je razgovarao s kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem.

Po riječima čelnika OESS-a, ta će organizacija razmotriti svoju daljnju nazočnost na Kosovu i određivanje političkog statusa Kosova.

Za kosovskog premijera OESS-ova misija na Kosovu je među najuspješnijim u poslijeratnom razdoblju.

"OESS je četiri puta uspješno organizirao slobodne i demokratske izbore na Kosovu", rekao je Kosumi. Po njegovim riječima, OESS trenutačno pomaže u izgradnji demokratskih i ostalih institucija.

"Na tom putu imamo i teškoća", rekao je premijer Kosumi, pri čemu je posebice istaknuo poštivanje prva manjina te jamstva za povratak raseljenih osoba.

"Premda smo ozbiljno angažirani, suradnja među etničkim zajednicama nije na željenoj razini", dodao je premijer Kosumi.

Čelnik OESS-a razgovarao je i s članovima Predsjedništva kosovske Skupštine, prvim zamjenikom civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Lawrencom Rossinom i zapovjednikom KFOR-a, generalom Yvesom de Kermabonom.

Posjet glavnog tajnika OESS-a popratile su u petak ispred zgrade kosovske Skupštine u Prištini majke i obitelji nestalih osoba, prosvjedujući zato što je otkazan njihov sastanak s De Brichambaultom.

Na Kosovu je evidentirano najmanje tri tisuće osoba koje su nestale tijekom rata, a među njima je najviše Albanaca.

U međuvremenu, skupina majki nestalih sastala se s premijerom Kosumijem, koji ih izvijestio da je pitanje nestalih osoba na Kosovu pokrenuo na sastancima s predstavnicima međunarodne zajednice.

Tijekom dana De Brichambault je posjetio i sjeverni dio Mitrovice, nastanjen pretežito Srbima, a sastao se i sa srpskim političkim predstavnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙