FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prisegnuo novi predsjednik Kirgistana Bakijev

BIŠKEK, 14. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kurmanbek Bakijev je polaganjemprisege u nedjelju službeno preuzeo dužnosti predsjednika Kirgistana iobećao sunarodnjacima da će uspostaviti "povjerenje i nadu",iskorijeniti korupciju i poticati gospodarski rast.
BIŠKEK, 14. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kurmanbek Bakijev je polaganjem prisege u nedjelju službeno preuzeo dužnosti predsjednika Kirgistana i obećao sunarodnjacima da će uspostaviti "povjerenje i nadu", iskorijeniti korupciju i poticati gospodarski rast.

Svečanost je održana mjesec dana nakon što je Bakijev izabran za predsjednika te zemlje središnje Azije čija je prethodna vlast svrgnuta tijekom revolucije u ožujku.

Bakijev je pred približno pet tisuća uzvanika prisegnuo "pred narodom i svetim planinama (simbolom Kirgistana) da će poštivati i braniti ustav i zakone Kirgistana, braniti suverenitet i neovisnost zemlje, poštivati i jamčiti prava i slobode svih građana Republike Kirgistana".

Novi predsjednik zatim je u govoru naglasio kako osjeća "golemu odgovornost i veliku obvezu da služi narodu za dobrobit države i budućih generacija".

Zatim se osvrnuo na gospodarsku i socijalnu situaciju u zemlji te najavio rat korupciji pokretanjem politike koja će potaknuti gospodarski rast.

Na prisegu je došlo vrlo malo državnih čelnika. Od čelnika Zajednice nezavisnih država (ZND, bivši SSSR osim tri baltičke zemlje) pojavio se samo predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Rusiju je predstavljao Sergej Mironov, predsjednik Vijeća federacije, dok su Sjedinjene Države poslale ministra trgovine Carlosa Gutierreza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙