FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

AMSTERDAM - Sud u Amsterdamu u utorak je osudio 27-godišnjeg Nizozemca marokanskog porijekla na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva redatelja Thea van Gogha. Mohammed Bouyeri je priznao da je on pištoljem i nožem ubio redatelja koji je bio poznat po svojim komentarima o islamu, koji su se u nekim krugovima ocijenjivali neumjesnima. Tijekom suđenja prije dva tjedna Bouyeri je u svom iskazu kazao da je želio umrijeti mučeničkom smrću i da je požalio što nije bio ubijen kada je uhićen odmah nakon Van Goghovog ubojstva u studenom prošle godine. Iako je Bouyeri odbio otkriti prave motive svog zločina, ubojstvo se povezuje s kratkim filmom "Submission" (Pokornost) kojeg je Van Gogh snimio surađujući s članicom nizozemskog parlamenta somalijskog porijekla Hirsi Ali a u kojem je otkriveno nasilje nad ženama u muslimanskom društvu.

ZAGREB - Velika eksplozija odjeknula je u utorak ujutro u rafineriji nafte Novoil u Novo-Ufimsku, 30 kilometara od Ufe, glavnog grada ruske republike Baškortostan, nakon puknuća naftovoda, javile su ruske novinske agencije. Očevici su izjavili da je ogroman plamen zahvatio postrojenja rafinerije za proizvodnju benzina. Na mjesto eksplozije odmah su stigli vatrogasci koji su nakon dva sata uspjeli lokalizirati požar. Uzrok eksplozije nije poznat i zasad nema izvješća o žrtvama.

RIM - Čak 85 posto Talijana smatra da će islamski terorizam pogoditi Italiju, objavljuje u utorak talijanski list Corriere della Sera rezultate ispitivanja javnog mišljenja koje je za list provela ustanova ISPO. Prema ispitivanju provedenom među talijanskim građanima, od 85 posto ispitanih koji vjeruju da će Italija biti napadnuta, njih 67 posto smatra da će do atentata doći za nekoliko mjeseci, dok 18 posto smatra da će talijanski gradovi biti ubrzo napadnuti. Među najzastrašenijima su umirovljenici i kućanice, dok su mladi i fakultetski obrazovani manje zastrašeni. Većina smatra da će biti pogođeni gradovi kulture i povijesti, pa njih 42 posto smatra da treba izbjegavati posjete tim gradovima kako bi izbjegli opasnost od atentata. "Mnogi Talijani su sada ozbiljno zastrašeni do te mjere da mijenjaju svoje svakodnevne običaje i u mnogim slučajevima programe za ljetovanje", piše Corriere della Sera.

KAIRO - Dužnosnik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova negirao je tvrdnje da je šest Pakistanaca sudjelovalo u atentatima u Šarm el-Šeiku, piše u utorak dnevnik "Al Ahram". General Mohammed Sharawi, prvi pomoćnik ministra unutarnjih poslova, također je odbacio tvrdnje da su fotografije šest Pakistanaca podijeljene u policijskim postajama. Egipatski veleposlanik u Pakistanu Hussein Haridi je kazao egipatskoj službenoj novinskoj agenciji da Pakistanci spomenuti u medijskim izvješćima nisu bili upleteni u atentate. Oko stotinu beduina zadržano je u pritvoru blizu ljetovališta Šarm el-Šeik nakon eksplozija, objavili su u utorak sigurnosni izvori. Oni su privedeni u ponedjeljak i konačan broj osumnjičenih za povezanost s napadima je narastao na 180, a svi su Egipćani.

LONDON - Dvojica muškaraca za koje policija smatra da su povezani s prošlotjednim eksplozijama bombi u Londonu podrijetlom su iz Somalije, objavili su u četvrtak britanski mediji. Prema pisanju tabloida The Mail i The Sun, dvojica Somalaca su identificirani kao Muktar Said Ibrahim i Yasin Hasan Omar koji su godinama u Londonu živjeli od socijalne pomoći. Ibrahim i Omar, te još dvojica suučesnika čiji identitet nije utvrđen, su u bijegu.

DUŠANBE - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld doputovao je u utorak u Dušanbe a u središtu razgovora koje će voditi bit će vojna suradnja između SAD-a i Tadžikistana, objavilo je ministarstvo obrane Tadžikistana. Rumsfeld je prije Tadžikistana posjetio susjedni Kirgistan gdje je uspio postići dogovor o daljnjem ostanku američke vojne baze u toj zemlji. Američki ministar obrane u Dušanbeu će razgovarati s vojnim predstavnicima, a zatim će i s predsjednikom Emomalijem Rahmonovim. U Tadžikistanu nema američkih vojnih baza, ali je ta zemlja otvorila svoj zračni prostor i primila oko 150 francuskih vojnika u okviru Međunarodnih snaga za pomoć u osiguravanju sigurnosti (Isaf) u susjednom Afganistanu.

MOSKVA - Kirgistan je u utorak dao do znanja da SAD može zadržati svoju vojnu bazu u toj bivšoj sovjetskoj republici sve dok to nalaže situacija u Afganistanu. "Ostanak američke vojne baze u potpunosti ovisi o situaciji u Afganistanu", kazao je vršitelj dužnosti ministra obrane Ismail Isakov na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom. Dodao je da je ministar Rumsfeld zaključio kako se stanje u Afganistanu još uvijek nije normaliziralo. Nova vlada u Kirgistanu pod snažnim je pritiskom Rusije da se riješi američkih vojnih baza. Početkom mjeseca, Rusija, Kina i bivše sovjetske srednjoazijske republike stavile su pod znak pitanja potrebu Washingtona za bazama u Kirgistanu i susjednom Uzbekistanu, no Rumsfeld je američkim vojnicima u bazi Manas poručio: "Ne pakirajte stvari".

VIENTIANE - Forum zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u utorak je objavio u Vientianeu da Mianmar (bivša Burma) neće preuzeti predsjedavanje tom organizacijom 2006. godine, nakon što je mjesecima međunarodna zajednica vršila pritisak na vojnu huntu u Rangoonu zbog stalnih kršenja ljudskih prava. "Dogovorili smo se da će Mianmar, kada bude spreman voditi organizaciju, to onda i raditi", kazao je laoski ministar vanjskih poslova Somsavat Lengsavat. Ovaj je slučaj tema trodnevnog pripremnog sastanka ministara vanjskih polsova ASEAN-a koji je počeo u utorak u Vientianeu. Mjesecima SAD i EU prijete da će bojkotirati svoje sastanke s ASEAN-om ako hunta koju se osuđuje zbog držanja u pritvoru dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, preuzme vođenje te organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙