FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumsfeld doputovao u Kirgistan

BIŠKEK, 25. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Američki ministar obrane DonaldRumsfeld doputovao je u ponedjeljak u Kirgistan, gdje će s državnimdužnosnicima razgovarati o budućnosti američke vojne baze postavljeneu toj srednjoazijskoj državi godine 2001.
BIŠKEK, 25. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld doputovao je u ponedjeljak u Kirgistan, gdje će s državnim dužnosnicima razgovarati o budućnosti američke vojne baze postavljene u toj srednjoazijskoj državi godine 2001.

Rumsfeld, koji će se u utorak sastati s novim kirgistanskim predsjednikom Kurmanbekom Bakijevim, izjavio je prije dolaska u Biškek kako Sjedinjene Države imaju dobre odnose sa zemljama srednje Azije, no Rusija i Kina čine na njih pritisak kako bi povukle svoje postrojbe s tog područja.

"No, smatramo da svaka zemlja mora imati vlastitu zamisao o tome kakve odnose namjerava održavati s drugim zemljama", rekao je Rumsfeld novinarima u zrakoplovu kojim je putovao u Kirgistan.

Rumsfeld drugi put posjećuje Biškek nakon kirgistanske revolucije u ožujku, kada je srušen režim Askara Akajeva. U travnju je tadašnji privremeni predsjednik Kurmanbek Bakijev rekao kako američke postrojbe i dalje mogu ostati u Kirgistanu, no od tada se stanje promijenilo.

Od početka srpnja predsjednici zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju, koju čine Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan, zatražili su da se definira datum do kojeg bi se zatvorile baze što ih je međunarodna koalicija postavila u srednjoj Aziji kako bi vodila akcije u Afganistanu. Zahtjev se posebice odnosi na američke baze u Uzbekistanu i Kirgistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙