FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak oporavka svjetskih tržišta dionica

ZAGREB, 17. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dobar početak sezoneposlovnog izvješćivanja, bolji od očekivanja gospodarski pokazateljiiz SAD-a te klizanje cijena nafte na svjetskom tržištu, sve su redomrazlozi prošlotjednog jačanja najznačajnijih svjetskih burzovnihindeksa.
ZAGREB, 17. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dobar početak sezone poslovnog izvješćivanja, bolji od očekivanja gospodarski pokazatelji iz SAD-a te klizanje cijena nafte na svjetskom tržištu, sve su redom razlozi prošlotjednog jačanja najznačajnijih svjetskih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks u proteklom je tjednu ojačao 1,8 posto, dosegnuvši 10.640 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks bio je na dobitku od dva posto, zaključivši tjedan na 2.156 bodova.

Tržište bilježi uzastopne dobitke više od tjedan dana pa se analitičari pitaju kako dugo je taj zamah moguće održati. "Bilježimo rast cijena dionica sada već šesti dan zaredom a ulagači se pitaju 'Što slijedi?'. Čekaju nove dobre vijesti. Imali smo dosad ugodnih iznenađenja iz niza kompanija a trebat će nam ih još", kazao je Paul Nolte, direktor ulaganja u Hinsdale Associatesu.

Ponajviše su ojačale dionice internetskih tvrtki poput Yahoo Inc. i site-a za online aukciju eBay, koje su redom poskupjele tri posto, a od značajnih dobitnika još se ističu i dionice industrije poluvodiča, koje su u prosjeku ojačale za dva posto. Pritom su dionice Yahoo-a osnažile 3,3 posto, zbog pozitivnih ocjena investicijske banke Merrill Lynch, vezanih za zarade tog diva Internet industrije, za kojeg kaže da može ispuniti očekivanja analitičara. Dionice eBay-a su ojačale tri posto u očekivanju snažnog skoka obujma transakcija s Kinom u visini 30 i više posto u 2005. Dionice Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova, poskupjele su 1,5 posto, a one Apllied Materialsa 3,2 posto.

Div industrije aluminija Alcoa zabilježio je rast cijena dionica od 1,8 posto, nakon što je nedavno izvijestio o rekordnoj dobiti. U međuvremenu je Credit Suisse First Boston podigao rejting za čitav aluminijski sektor. Ojačale su i dionice Dow Chemical Co., nekih 1,4 posto.

"Ponešto prave snage na tržištu ima u tehnološkim dionicama, koje, čini se, ulaze u bolji ciklus", kazao je Rick Meckler, predsjednik Libertyview Capital Managementa, dodajući da su američke kompanije nakon nekoliko tromjesečja uzdržanosti ponovno počele ulagati u tehnologiju.

Na strani dobitnika posebno su se isticali tehnološki divovi poput Microsofta, čije su dionice ojačale 1,3 posto. Dionice još jednog pripadnika tog sektora Cisco Systemsa bile su na dobitku oko 1,2 posto.

"Iako su izvješća o poslovnim rezultatima zasad oskudna, nova bi se sezona, čini se, mogla pokazati nešto boljom nego što se očekivalo", kazao je Peter Cardillo, glavni tržišni analitičar i glavni strateg u SW Bach & Co. u New Yorku.

Visoke cijene nafte obično pogađaju osobnu potrošnju i korporativne dobiti, tako da je njihovo klizanje u prošlome tjednu općenito dobro za tržišta dionica. Na strani gospodarskih pokazatelja isticao se podatak američkog ministarstva trgovine o trgovinskom manjku, koji je pokazao njegovo neočekivano smanjenje u svibnju na 55,3 milijardi dolara, umanjivši zabrinutosti glede strukturalnih neravnoteža u najvećem svjetskom gospodarstvu. Sve to dalo je poticaj dionicama.

Uzlazni trend zabilježen je prošlog tjedna i na europskim tržištima dionica ponajviše zahvaljujući robusnom rastu korporativnih zarada. Pritom je londonski Ftse indeks, nakon što je tijekom tjedna zabilježio nakratko i najviše razine u zadnjih 39 mjeseci, završio u blagom minusu od 0,03 posto u odnosu na tjedan ranije, dosegnuvši 5.230 bodova na zatvaranju. Frankfurtski DAX ojačao je 2,5 posto, dosegnuvši 4.712 bodova.

Na strani dobitnika posebno se isticao telekom sektor, predvođen Vodafonom, čije su dionice ojačale 1,4 posto, nakon što je JP Morgan podigao svoje procjene vezane za taj sektor, obrazloživši svoju odluku snažnim tromjesečnim rezultatima koje će biti pokretač u sektoru koji bilježi od početka godine slabu izvedbu. Ojačale su i tehnološke dionice pod utjecajem očekivanja dobre sezone poslovnih izvješća.

"Očekujemo najbolje rezultate iz industrije čipova poput Intela, te u analognom segmentu poput Texas Instrumentsa i Analog Devices", kazao je analitičar JP Morgana Orji Uche.

Dionice ASML-a ojačale su 2,7 posto, a uzlaznom trendu priključile su se i dionice Philips Electronicsa, ojačavši za 2,4 posto, te one Nokije i Ericssona, na dobitku od dva posto.

Od dobitnika se još isticao britanski lanac trgovina odjećom Marks&Spencer, čije su dionice ojačale 1,7 posto nakon što je izvijestio da se prodaja u njegovim trgovinama u Londonu i Škotskoj dobro oporavlja nakon bombaških napada. Na strani dobitnika bila je i švicarska farmaceutska kompanija Novartis, čije su dionice ojačale 1,4 posto nakon što je izvijestio o povećanju neto dobiti za devet posto na 1,65 milijardi eura u drugom ovogodišnjem tromjesečju, što je više nego što se očekivalo.

Ojačale su i tehnološke dionice, nakon što je američki proizvođač opreme za računala AMD izvijestio o neočekivanoj dobiti, dok je Apple Computer nadmašio procjene tromjesečnim rezultatima.

"Američka sezona izvješćivanja se nastavlja i pozitivne vijesti ovdje pružaju neku podršku, dok bi spuštanje cijena nafte ponovno ispod 60 dolara trebalo također pripomoći", kazao je Matt Buckland, trgovac u CMC Groupu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,6 posto na tjednoj razini, dosegnuvši 11.758 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙