FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za hrkanje najodgovorniji stražnji dio nepca

LJUBLJANA,12. kolovoza(Hina) - Istraživanje slovenskogotorinolaringologa dr. Iztoka Fajdige objavljeno u uglednom američkomčasopisu "Chest" pokazalo je da na hrkanje bitno utječe stražnji dionepca, odnosno oblik grla, a ne blokade u nosnoj šupljini kako senekoć mislilo, te da rizik od hrkanja raste s godinama i tjelesnomtežinom.
LJUBLJANA,12. kolovoza(Hina) - Istraživanje slovenskog otorinolaringologa dr. Iztoka Fajdige objavljeno u uglednom američkom časopisu "Chest" pokazalo je da na hrkanje bitno utječe stražnji dio nepca, odnosno oblik grla, a ne blokade u nosnoj šupljini kako se nekoć mislilo, te da rizik od hrkanja raste s godinama i tjelesnom težinom.

Istraživački tim pod vodstvom doktora Fajdige koji radi na otolaringološkoj klinici ljubljanskog sveučilišta, a već se deset godina bavi patofiziologijom ove neugodne pojave, snimio je glave i grla 40 pacijenata-dobrovoljaca IT-skeniranjem. Među njima bilo je 14 onih koji ne hrču, 13 koji hrču "umjereno" i 13 "glasnih" hrkača (evaluaciju su dali njihovi bračni partneri).

Što je uža šupljina kroz koju izlazi zrak što smo ga udahnuli u snu, to je veći rizik od hrkanja i njegova glasnost, osnovno je pravilo što ga je pokazalo ispitivanje. U tome najveću ulogu prilikom hrkanja ima meko nepce, stražnji gornji dio u grlu koji u snu gubi tonus i blokira prolaz zraka. Suženje grla do kojega dolazi u snu kod "glasnih" hrkača dva i pol je puta veće nego kod onih koji ne hrču, a stražnje nepce kod hrkača je za pola centimetra izraženije nego kod nehrkača. Istraživanje je ponovo dokazalo da hrkanje ne izazivaju blokade u nosnoj šupljini nego one mogu djelovati samo na glasnost hrkanja. Fajdigin tim zaključio je da se rizik od hrkanja povećava s godinama i tjelesnom težinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙