FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ilegalni imigranti spašeni od utapljanja

RIM, 10. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Talijanski čamci za ophodnjuspasili su u srijedu 165 ilegalnih imigranata na plovilu ispred otokaLampeduse, blizu Sicilije.
RIM, 10. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Talijanski čamci za ophodnju spasili su u srijedu 165 ilegalnih imigranata na plovilu ispred otoka Lampeduse, blizu Sicilije.

Staroj ribarici na kojoj su bili imigranti pokvario se motor i počela je tonuti, a sami su imigranti zatražili pomoć preko satelitskog telefona. Vlasti u Tunisu prve su u srijedu ujutro čule poziv u pomoć i pozvale su Lučku kapetaniju u Palermu. Lučka kapetanija odmah je poslala četiri čamca prema Lampedusi, a pozvan je i brod Talijanske ratne mornarice "Sfinge", koji je u tom trenutku bio u blizini. Helikopter talijanske financijske straže prvi je otkrio imigrante, među kojima je bilo žena i djece.

Čamcima Lučke kapetanije imigranti su prevezeni do Centra za prihvat na Lampedusi, u kojem je već stotinjak imigranata. Neki od njih u srijedu su vraćeni u Libiju.

Talijanska oporba lijevog centra vraćanje ilegalnih imigranata u Libiju naziva "deportacijom" jer nema jamstava za ljude prepuštene "pravim logorima na libijskom teritoriju" ili "autoritarnim režimima" u afričkim zemljama.

Talijanski Vrhovni sud odobrio je masovna vraćanja imigranata bez boravišne dozvole s tim da ona budu obrazložena. Odluka o vraćanju mora imati i razlog, koji može biti jednak za sve osobe bez valjanih dokumenata. Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužiteljstva protiv odluke suda u Milanu, koji je u kolovozu poništio odluku o vraćanju 15 rumunjskih građana romske narodnosti bez boravišne dozvole koji su se uselili u napuštenu zgradu u Milanu. Vrhovni sud je, dakle, na strani tužiteljstva koje ih je izbacilo iz zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙