FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostavka indijskog ministra umiješanog u pobunu Sikha 1984.

NEW DELHI, 11. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Indijski ministar JagdishTytler, upleten u pokolj tisuća Sikha 1984., potaknut ubojstvompremijerke Indire Gandhi, podnio je ostavku u srijedu navečer nakonšto je vladajuća koalicija najavila dalju istragu o tim događajima.
NEW DELHI, 11. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Indijski ministar Jagdish Tytler, upleten u pokolj tisuća Sikha 1984., potaknut ubojstvom premijerke Indire Gandhi, podnio je ostavku u srijedu navečer nakon što je vladajuća koalicija najavila dalju istragu o tim događajima.

Ministar je ostavku podnio nakon cjelodnevne rasprave u parlamentu o tome pitanju i najave premijera Manmohana Singha da će vlada, nakon dodatne istrage, kazniti krivce koje je imenovalo istražno povjerenstva.

Povjerenstvo Nanavati podnijelo je izvješće parlamentu i imenovalo Tytlera i još trojicu lidera Kongresne stranke da su bili umiješani u organizaciju napada na Sikhe.

Tytler, koji je bio visoki čelnik Kongresne strane u vrijeme pobune, rekao je da podnosi ostavku kako bi spasio premijera Singha, predsjednicu Kongresa Soniu Gandhi i svoje kolege od "neugode".

Povjerenstvo je utvrdilo da su čelnici Kongresne stranke poticali ubijanje nakon što su premijerku Gandhi ubili njezini tjelohranitelji Sikhi 31. listopada 1984., bijesni jer je odobrila vojni napad na Zlatni hram, najsvetije mjesto Sikha kako bi protjerala sikhske militante koji su se ondje sklonili.

Ubrzo nakon njezina ubojstva čelnici Kongresa navodno su poticali osvetu i više od 3,000 Sikha tada je bilo ubijeno u gradovima na sjeveru Indije.

Glavna oporbena stranka, Nacionalni demokratski savez optužio je vladu zbog nekažanjavanja počinitelja pokolja.

Zajednica Sikha u srijedu je održala prosvjede optužujući vladu da nije reagirala nakon objave izvješća povjerenstva i da nijedna osoba nije proglašena krivom za pokolje.

Indijski premijer Singh priznao je da 21 godinu nakon pobune mnoge žrtve još uvijek čekaju pravdu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙