FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 8. kolovoza

ZAGREB, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 8. kolovoza.
ZAGREB, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 8. kolovoza.

ZAGREB - Polaganje vijenaca u povodu godišnjice smrti osnivača i vođe HSS-a Stjepana Radića (gradsko groblje Mirogoj, 10 sati). Stjepan Radić je rođen u Trebarjevu Desnom 10. lipnja 1871. S bratom Antunom 1904. godine utemeljio je Hrvatsku pučku seljačku stranku (HPSS). U Hrvatski sabor prvi puta je izabran 1908. Na sjednici Narodnog vijeća 1918. suprotstavio se načinu na koji je Hrvatska ulazila u južnoslavensku državnu zajednicu sa Srbijom poručivši zastupnicima "Ne srljajte kao guske u maglu". HRSS je u Kraljevini SHS postala najveća hrvatska politička stranka. U atentatu na zastupnike njegove stranke u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928., zastupnik srpske Radikalne stranke Puniša Račić pucajući iz revolvera, usmrtio je Pavla Radića i Đuro Basaričeka, a Stjepana Radića smrtno ranio. Stjepan Radić je od posljedica zadobivenih u tom napadu umro 8. kolovoza u Zagrebu 1928.

SPLIT - Glavna skupština Slobodne Dalmacije. Sjednica je zatvorena za javnost, a poslije nje se očekuje priopćenje. (Sjedište Društva Slobodna Dalmacija, u 12 sati).

PETRINJA - Predstavljanje knjige Ive Maroevića "Baštinom u svijet", u povodu blagdana Lovrenčevo u Petrinji (Hrvatski dom u 19,30 sati).

Dežurni urednici:

prijepodne: Dubravka Dadić

poslijepodne: Neven Leskovar

navečer: Marko Curać

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙