FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Zeland još ne uspijeva zaštiti pticu kivi od izumiranja

PRAG, 9. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Vrijeme, čini se, istječe zamalenu novozelandsku pticu kivi unatoč naporima da se ta vrsta zaštitiod izumiranja, navodi se u izvješću zoologa u Međunarodnom časopisu zakralježnjake koji izlazi u Pragu.
PRAG, 9. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Vrijeme, čini se, istječe za malenu novozelandsku pticu kivi unatoč naporima da se ta vrsta zaštiti od izumiranja, navodi se u izvješću zoologa u Međunarodnom časopisu za kralježnjake koji izlazi u Pragu.

Do iduće godine populacija šest vrsta kivija u toj otočnoj državi trebala bi pasti ispod 57 tisuća i dvije vrste preživjet će s tek po stotinu ptica svaka, prema južnoafričkom stručnjaku Jamesu Salesu koji je napisao izvješće za češki časopis.

Samo deset godina prije, stručnjaci su prebrojali više od 85 tisuća kivija u divljini.

Kao česta žrtva mačaka, pasa i drugih 'uvezenih' neprijatelja, kivi je zaštićena vrsta od 1991. godine.

Sales kaže kako se broj ptica smanjuje u trenutku dok znanstvenici još pokušavaju u potpunosti razumijeti neobično stvorenje koje se često uspoređuje s emuom i nojem.

Kivi je još misterij i biološki fenomen s odlikama sisavca kao i ptica, kaže Sales.

Znanstvenici još ne znaju mnogo o biologiji, ponašanju i prehrambenim navikama ove ptice pa je stoga pokušaj njihova uzgoja i vraćanja u divljinu još u povojima. Uz to, ograničavajući faktori su i to da ptici treba i do pet godina da postigne zrelost, a tek se iz jedne trećine položenih jaja mladunci uspješno izlegnu.

Do sada, najveći napori uloženi su u kontrolu grabežljivaca koje je na otok doveo čovjek i koji lako mogu savladati malenu okruglu pticu ne veću od pileta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙