FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Odnosi RH i SAD-a u usponu

WASHINGTON, 28. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskihposlova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović rekla je uWashingtonu da su odnosi između Hrvatske i SAD-a dobri, te da dvijezemlje pokazuju sve veći interes da ih dalje ojačaju.
WASHINGTON, 28. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u Washingtonu da su odnosi između Hrvatske i SAD-a dobri, te da dvije zemlje pokazuju sve veći interes da ih dalje ojačaju.

Grabar-Kitarović boravi u Washingtonu u radnom posjetu SAD-u gdje je u srijedu na radnom ručku, koji je organizirala Nova atlantska inicijativa, govorila o hrvatsko-američkim odnosima te nastojanjima Hrvatske da uđe u Europsku uniju i NATO.

Na susretu su sudjelovali i predstavnici State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće koji se bave Hrvatskom i predstavnici Akademske zajednice koji u Americi značajno sudjeluju u stvaranju američke politike.

Posjet hrvatske ministrice Washingtonu dolazi u vrijeme kada Hrvatska nastoji ojačati odnose sa SAD-om za koji dio hrvatske javnosti smatra da su u posljednje vrijeme bili zapostavljeni usredotočivanjem Hrvatske na EU.

"Odnosi između Hrvatske i SAD prolazili su kroz različite faze. Bilo je i uspona i bilo je perioda kada su oni bili manje intenzivni", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima.

"Međutim, ja bih rekla da su u ovom trenutku odnosi između dviju država dobri, da su oni u stalnom kontinuiranom usponu i da postoji sve veće razumijevanje i sve veći interes s obiju strana da se oni dalje razvijaju na svim područjima", rekla je ona.

Boravak Grabar-Kitarović u Washingtonu nastavlja se na prošlotjedni posjet Sjedinjenim Državama hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je u razgovorima s američkom stranom inzistirao na ulozi Hrvatske u borbi protiv terorizma, osiguravanju stabilnosti jugoistočne Europe te izrazio očekivanja Hrvatske da dobije američku potporu za uključenje u NATO i EU.

Grabar-Kitarović je priznala da je Hrvatska kada je riječ o javnoj raspravi možda bila više usredotočena na Europsku uniju u okviru svog nastojanja da započne pristupne pregovore.

"Međutim, to ne znači da su odnosi s Amerikom bili zanemarivani jer je to uvijek bio naš interes pojačati odnose s Amerikom", rekla je ona, te istaknula da su odnosi Hrvatske sa SAD-om "jako bitni" s obzirom na nastojanja Hrvatske da uđe u euroatlantske integracije te da ti odnosi nisu suprotni nego komplementarni težnjama Hrvatske da postane članica EU.

Ona je kazala da Hrvatska želi uspostavu partnerstva sa SAD-om kako u sklopu bilateralnih odnosa tako i glede hrvatske uloge na prostoru jugoistočne Europe, njezinog sudjelovanja u jačanju transatlantske zajednice, globalnoj borbi protiv terorizma i suprotstavljanju drugim prijetnjama svjetskoj sigurnosti.

Hrvatsko-američki kontakti intenzivirani su u posljednje vrijeme. Osim posjeta Sanadera i Grabar-Kitarović SAD-u tu su i razgovori ministrice s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice na rubu nedavne konferencije Zajednice demokracija u Čileu te susreti na konferenciji o Iraku održanoj u Londonu.

"Sve se to intenzivira i pojačava", rekla je Grabar-Kitarović govoreći o kontaktima Hrvatske i SAD-a.

Hrvatska ministrica naglasila je ulogu Hrvatske u trajnoj stabilizaciji prostora jugoistočne Europe i rekla da "Amerikanci svakako žele da Hrvatska preuzme odgovornost" na tom području.

Prema njezinim riječima ona je na razgovorima u Novoj atlantskoj inicijativi, čiji je cilj ojačati transatlantske odnose te uvesti nove europske demokracije u NATO, istaknula da treba ubrzati i pospješiti ulazak zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO jer to izravno utječe na njihove reformske procese i stabilizaciju regije.

"Kada je riječ o Hrvatskoj iznimno je bitno početi pregovore za članstvo u EU što je moguće prije, ali isto tako za članstvo u NATO-u dobiti pozivnicu na slijedećem summitu za kojeg vjerujemo da bi mogao biti 2006.", rekla je ona novinarima, te ocijenila je da napredak Hrvatske utječe i na susjedne države za koje je preuzela ulogu pozitivnog primjera te na stabilizaciju cijele regije.

Ministrica Grabar-Kitarović je u četvrtak u Institutu Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu govori o odnosima Hrvatske i SAD-a kao i sa EU-om i NATO-om, a očekuje se da će u petak imati bilateralne susrete s američkim dužnosnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙