FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo sastanak na vrhu Afričke unije o reformi Vijeća sigurnosti

ADIS ABEBA, 4. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Izvanredni sastanak na vrhuAfričke unije, na kojem će se raspravljati o reformi Vijeća sigurnostiUN-a i afričkoj zastupljenosti u tom tijelu, počeo je u četvrtak uAdis Abebi.
ADIS ABEBA, 4. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Izvanredni sastanak na vrhu Afričke unije, na kojem će se raspravljati o reformi Vijeća sigurnosti UN-a i afričkoj zastupljenosti u tom tijelu, počeo je u četvrtak u Adis Abebi.

Na tom će sastanku biti nazočni predsjednici država i predstavnici vlada 46 zemalja članica Afričke unije od njih 53.

Na posljednjem sastanku u Libiji u srpnju Afrička je unija prihvatila zajednički prijedlog koji predviđa proširenje Vijeća sigurnosti na 26 članica, sa šest novih stalnih mjesta s pravom veta, od kojih dva za afričke zemlje, i pet novih nestalnih mjesta, također s dva za afričke zemlje.

Njihov plan suprotan je planu skupine G4 (Njemačka, Brazil, Indija, Japan), koji predlaže da se Vijeće s 15 članica proširi na 25 sa šest novih stalnih mjesta bez prava veta i četiri nestalne članice.

Tijekom nedavnog sastanka u Londonu, skupina G4 i Afrička unija osnovale su zajedničko radno tijelo kako bi uskladile prijedlog i utvrdile zajednički plan reforme. Ključno je pitanje hoće li za nove stalne članice Vijeća sigurnosti tražiti pravo veta.

Skupina G4 Africi nudi dva stalna i dva nestalna mjesta, a očekuje se da će Afrika na sastanku na vrhu u Etiopiji uskladiti stajalište o tom pitanju.

Egipat, Nigerija i Južnoafrička Republika afrički su favoriti za mjesto u Vijeću sigurnosti, za koje će se natjecati i Kenija, Angola, Libija i Senegal.

Trenutačno Vijeće sigurnosti ima 15 članica, od kojih pet stalnih s pravom veta (Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙