FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-američka udruga organizira skupove potpore Anti Gotovini

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatsko američka udruga (CAA)pozvala je Hrvate diljem svijeta i u Hrvatskoj da se u petak na 10.obljetnicu operacije Oluja okupe kako bi iskazali potporu odbjeglomhaškom optuženiku Anti Gotovini i proslavili oslobođenje domovine.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatsko američka udruga (CAA) pozvala je Hrvate diljem svijeta i u Hrvatskoj da se u petak na 10. obljetnicu operacije Oluja okupe kako bi iskazali potporu odbjeglom haškom optuženiku Anti Gotovini i proslavili oslobođenje domovine.

Skupovi bi trebali biti održani u Kninu, kao i u Washingtonu, New Yorku, Chicagu, Los Angelesu i Clevelandu u Sjedinjenim Državama, kanadskom Torontu i Montrealu, Sydney i Melbournu u Australiji te u Berlinu u Njemačkoj.

Namjera udruge američkih Hrvata CAA, kojem su se u organizaciji skupova preko Interneta pridružili i iseljeni Hrvati u drugim zemljama, jest da okupljanjem obilježi oslobođenje Hrvatske, ali posebice da prosvjeduje protiv progona Gotovine inzistirajući da on ne bi trebao biti poslan pred Haški sud.

"Naš cilj je da svijet zna kako general Gotovina nije zločinac nego heroj", rekla je u srijedu za Hinu Jackie Prkić, predsjednica ogranka CAA u Chicagu, inicijator i glavni organizator skupova.

Prosvjedni skupovi trebaju pokazati "da on nije zločinac" i protiv su glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte koja Gotovinu optužuje da je počinio ratne zločine tijekom operacije Oluja, rekla je ona.

Prvotno je CAA pozvao da se skupovi organiziraju i ispred hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu i konzulata u drugim američkim gradovima i hrvatskih diplomatskih predstavništava u svijetu ukazujući da bi prosvjedi bili upereni i protiv hrvatske Vlade koja smatra da se Gotovina treba pojaviti pred Haškim sudom i provodi akciju za njegovo lociranje.

Prkić sada kaže da će skupovi u američkim gradovima biti organizirani na trgovima, a u New Yorku ispred stožera Ujedinjenih naroda navodeći kako zbog ograničenog prostora nisu mogli dobiti dozvolu da ih organiziraju ispred hrvatskih diplomatskih predstavništava.

Na pitanje jesu li skupovi i dalje i protiv hrvatske Vlade Prkić je odgovorila: "Ovi prosvjedi su protiv onih koji ne vjeruju da je general Gotovina heroj, a ne zločinac".

Ipak, u Washingtonu se CAA umjesto pravog skupa ispred hrvatskog veleposlanstva opredijelio da njegovi predstavnici idu u State Department i američki Kongres kako bi lobirali protiv progona Gotovine.

Odgovarajući na nagađanja hrvatskih medija da iza akcije stoji predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić, bivši pripadnik HDZ-a, a sada politički protivnik hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Prkić je rekla kako ona ne poznaje Pašalića i da je ideja njezina.

Prkić je otvorila i internet stranicu Free General Gotovina (Osloboditi generala Gotovinu) na kojoj se među ostalim prikupljaju potpisi za peticiju za oslobađanje odbjeglog generala.

Do sada je, kako kaže, prikupljeno više od 700 potpisa, a kada se prikupi dovoljno, peticija bi trebala biti uručena američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu, britanskom premijeru Tonyju Blairu, njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu, glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu i drugim svjetskim čelnicima.

Prkić ukazuje i na dublju zabrinutost koja je nju i CAA navela na ideju organiziranja prosvjeda protiv slanja Gotovine u Den Haag.

"Ako on ode u Haag Srbi će imati pravnu osnovu da pokušaju odvojiti dio Hrvatske", rekla je ona.

Prkić temelji svoju tvrdnju na tome kako su hrvatski Srbi spremni argumentirati da je Hrvatska vojska u operaciji Oluja ilegalno zauzela okupirano područje bivše samoproglašene Srpske krajine te da se spremaju uzeti ga nazad. Opravdanje za to, smatra ona, daje glavna tužiteljica Haškog suda Carle del Ponte koja optužuje Gotovinu, zapovjednika oslobodilačke operacije Oluja, za ratni zločin, a samu operaciju kriminalizira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙