FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović razgovarala s američkim podtajnikom Burnsom

WASHINGTON, 30. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskihposlova i europskih integracija Kolinda Grabar- Kitarović se u petaksastala s američkim državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom izavršavajući posjet Sjedinjenim državama ocijenila da su odnosiHrvatske i SAD-a u stalnom usponu uz želju dviju zemalja da ih nastavejačati.
WASHINGTON, 30. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar- Kitarović se u petak sastala s američkim državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom i završavajući posjet Sjedinjenim državama ocijenila da su odnosi Hrvatske i SAD-a u stalnom usponu uz želju dviju zemalja da ih nastave jačati.

Višednevni radni posjet SAD-u Grabar-Kitarović, nakon prošlotjednog posjeta premijera Ive Sanadera Washingtonu, označava nastojanje Hrvatske da ojača odnose s najmoćnijom svjetskom državom.

Razgovore s Burnsom, državnim podtajnikom za političke poslove u State Departmentu, Grabar-Kitarović je opisala kao "vrlo otvoren dijalog".

"Razgovarali smo o svim pitanjima bilateralne suradnje, ali isto tako i o pitanjima regionalne suradnje, uloge Hrvatske kao predvodnika na području jugoistočne Europe te suradnje na globalnoj razini kada je riječ o prijetnjama nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti - prije svega suradnje u borbi protiv terorizma i ne-širenju oružja za masovno uništenje", rekla je ona hrvatskim novinarima nakon susreta s Burnsom u State Departmentu.

Posjeti Sanadera i Grabar-Kitarović pokazali su da Hrvatska intenziviranjem kontakata sa SAD-om želi osigurati ulogu američkog partnera u borbi protiv terorizma i jačanju globalne sigurnosti te u stabilizaciji jugoistočne Europe.

"Rekla bih kao ocjenu ovih posjeta da možemo zaključiti da se Hrvatska profilira kao odgovoran partner SAD-u, da su bilateralni odnosi u stalnom usponu i da postoji čvrsta želja s obje strane da ih dalje proširujemo na svim područjima", rekla je hrvatska ministrica.

Profilirajući se kao partner SAD-u na, za njih, bitnim područjima međunarodne sigurnosti kao i u stabilizaciji jugoistočne Europe, Hrvatska očekuje da SAD sa svoje strane podrži njen ulazak u NATO i EU.

"Hrvatska se nada daljnjoj potpori SAD-a na našem putu u euroatlantske integracije", rekla je Grabar-Kitarović nakon razgovora s Burnsom.

Hrvatska ministrica i Burns razgovarali su i o slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine, jedinom preostalom neriješenom pitanju suradnje Hrvatske s Haškim sudom

zbog kojega je EU u ožujku odgodila pristupne pregovore sa Zagrebom. Burns je nedavno izjavio da dok Gotovina ne bude u Den Haagu SAD neće dati potporu hrvatskoj za priključenje NATO-u.

"Bilo je danas govora i o slučaju Gotovina, odnosno hrvatskoj suradnji sa Sudom u Den Haagu u okviru vrlo konstruktivnih razgovora i u vrlo konstruktivnoj atmosferi", ukratko je Grabar-Kitarović opisala razgovor o problemu koji stoji na putu Hrvatske u EU i NATO.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙