FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija želi približiti Hrvatsku Europskoj Uniji

BEČ, 3. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Austrija tijekom predsjedanjaEuropskom unijom, u prvom polugodištu sljedeće godine, želi približitibalkanske zemlje, posebice Hrvatsku, toj organizaciji.
BEČ, 3. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Austrija tijekom predsjedanja Europskom unijom, u prvom polugodištu sljedeće godine, želi približiti balkanske zemlje, posebice Hrvatsku, toj organizaciji.

"Vrlo ozbiljno razmišljamo o sazivanju međunarodne konferencije o Balkanu, kakve se su održale 2000. u Zagrebu i 2003. u Solunu", rekao je u srijedu, u intervjuu za France Presse, novi državni tajnik u austrijskome Ministarstvu vanjskih poslova Hans Winkler.

Zbog povijesnih i zemljopisnih razloga, "Balkan će nam biti među prioritetima", rekao je Winkler, podsjećajući na političku angažiranost Beča u regiji i nazočnost austrijske vojske i policije u mirovnim misijama u bivšoj Jugoslaviji, posebice BiH i na Kosovu.

Pohvalio je napredak Hrvatske u provedbi potrebnih reformi, spominjući izjavu austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, koja je u Salzburgu dan prije rekla kako je "Hrvatska dio Europe" te da je"njezino približavanje Europskoj uniji model za susjedne zemlje".

Austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel izjavio je također u Salzburgu da će Austrija nedvojbeno dati punu potporu početku pregovora Hrvatske i EU, dodajući kako se prvi pomaci mogu očekivati već u rujnu. Također je rekao da se akcijski plan hrvatske Vlade provodi kako se i očekivalo i da "ne bi smjelo biti prepreka početku pregovora". Istaknuo je kako u Uniji ima sve više zemalja koje podupiru Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙