FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završila međunarodna konferencija "Zapadni Balkan: Novi izazovi EU"

OPATIJA, 5. srpnja 2005.(Hina) - Dvodnevna međunarodna konferencija podnazivom "Zapadni Balkan: Novi izazovi Europske unije", na kojoj segovorilo o mogućnostima priključenja EU država europskog jugoistoka,završila je danas u Opatiji.
OPATIJA, 5. srpnja 2005.(Hina) - Dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Zapadni Balkan: Novi izazovi Europske unije", na kojoj se govorilo o mogućnostima priključenja EU država europskog jugoistoka, završila je danas u Opatiji.

Na skupu je 40 sudionika iz 10-ak europskih država raspravljalo o političkim i gospodarskim okvirnim uvjetima za približavanje regije tzv. zapadnog Balkana Europskoj uniji te o dosadašnjim odnosima država na tom prostoru i EU.

Raspravljalo se i o smjernicama za budućnosti država europskog jugoistoka, posebno o njihovim budućim gospodarskim i političkim sustavima.

Na današnjem zatvaranju Peter Jankowitsch, glavni tajnik Austrijsko-francuskog centra za približavanja u Europi, koji je priredio skup, istaknuo je da se EU mora nastaviti širiti i to na europskom jugoistoku.

Wolfgang Wolte iz Austrijske organizacije za europsku politiku ocijenio je kako je prošlo proširenje EU-a za deset država i proširenja koja se očekuju "najveća priča o uspjehu u europskoj povijesti".

Državama koje očekuju početak postupka priključenja EU, kao što je Hrvatska, "poručio" je da "nijedna godina čekanja i priprema za članstvo nije izgubljena" te da je "svaki trenutak u kojem se dogodi pridruživanje pravi".

U tijeku dvodnevna međunarodnog skupa "Zapadni Balkan: Novi izazovi Europske unije" govorilo se i o "političkom okviru" u državama europskog jugoistoka, o demokraciji, vladavini prava, ljudskim pravima, o gospodarskim mogućnostima tih država, kao što je tržišno gospodarstvo, te općenito o društvenim sustavima u njima.

Analizirao se i stupanj regionalne suradnje pojedinih država te odnos prema EU.

U raspravi o budućnosti tzv. zapadnog Balkana sudionici konferencije rekli su kako je vrlo bitno riješiti kosovsko pitanje, bez čega se, kako drže, ne može postići potpuna regionalna stabilnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙