FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski ministar financija: Hrvatska ima veće pravo biti u EU nego Turska

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i druge zemlje Balkanaimaju "veće pravo" biti u Europskoj uniji (EU) od Turske, izjavio je urazgovoru za Financial Times austrijski ministar financija Karl-HeinzGrasser.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i druge zemlje Balkana imaju "veće pravo" biti u Europskoj uniji (EU) od Turske, izjavio je u razgovoru za Financial Times austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser.

Grasser, čija će zemlja u prvoj polovici sljedeće godine predsjedati Unijom, ocijenio je da punopravno članstvo u EU nije realan prijedlog za Tursku.

Europska komisija predložila je da se pregovori s Turskom vode kao "otvoren proces" čemu se Grasser protivi jer je praksa pokazala da su pristupni pregovori uvijek vodili punopravnom članstvu. Ministar financija vjeruje da bi se okvir moralo definirati tako da nade Ankare ne budu prevelike.

"Bilo bi pogrešno pregovarati o punopravnom članstvo Turske u EU. Kada biste pitali ljude jesu li za to, uvjeren sam da bi dobili 'ne' kao odgovor", kazao je austrijski ministar za Financial Times.

Austrijsko isticanje Hrvatske bitno je jer su razgovori o članstvu Hrvatske prekinuti, piše Financial Times. Dužnosnici EU boje se da će Austrija ustrajati na tome da pregovori s Turskom počnu tek kad počnu pregovori s Hrvatskom. Beč ima potporu Mađarske i Slovačke koje će vjerojatno iznijeti to pitanje na sastanku ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak kojim će predsjedati britanski ministra Jack Straw.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙