FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Sander čestitali Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesići predsjednik Vlade Ivo Sanader čestitali su u srijedu hrvatskomnarodu i svim hrvatskim građanima Dana pobjede i domovinskezahvalnosti.
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader čestitali su u srijedu hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

"Proslavljajući ove godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, s ponosom obilježavamo desetu obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja". Njome je nakon pet godina oslobođen grad Knin i najveći dio do tada okupiranih dijelova Domovine, ističe predsjednik Mesić u čestitci svim hrvatskim građanima u Domovini i inozemstvu, dodajući da se prisjećamo s poštovanjem onih koji su sudjelovali u toj akciji - vojnika, časnika i dočasnika, posebice poginulih.

"Oluja" je, naglašava Mesić, značila povijesnu potvrdu sposobnosti hrvatskog naroda da uspostavi, obrani i sačuva svoju neovisnost i državnost. Njome su ujedno stvorene pretpostavke za završetak rata ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini te za mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Obilježavajući ovaj veliki dan, mislimo ujedno na naše vrijeme. Pobjede i uspjesi nemaju svrhu da zapečate povijest, nego da otvore nove životne perspektive. Čuvajući svoj nacionalni i povijesni identitet, Republika Hrvatska danas je čvrsto usmjerena tomu da u najvećoj mjeri stvarno ispuni svoj ideal države ljudskih prava, demokracije i europskog standarda života te da se pridruži Europskoj uniji, gdje stvarno i povijesno pripada, stoji u čestitki predsjednika Mesića.

Premijer Ivo Sanader, koji je u ime Vlade i svoje osobno, uputio čestitku hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, ističe da se na taj prisjećamo sudbonosnih zbivanja i veličanstvenih vojno-redarstvenih operacija, kojima smo stali u obranu samostalne i suverene Republike Hrvatske i svih njenih građana.

Život u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj ponajprije dugujemo nesebičnosti i požrtvovnosti mnogih hrvatskih branitelja koji nisu žalili dati vlastite živote plemenito braneći domovinu i vrijednosti slobodnog svijeta. Upravo njima i njihovim obiteljima dugujemo najviše i ovaj dan posvećujemo uspomeni na njih, naglašava Sanader.

Uspješnim završetkom operacije "Oluja", Hrvatska je započela novo, mirnodopsko razdoblje. Spremno smo se suočili s izazovima budućnosti, potvrdili svoj status ravnopravnog člana međunarodne zajednice te sigurno krenuli dalje putem prema Europskoj uniji, ističe predsjednik Vlade u čestitki u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙