FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdenka smanjila gubitak na 13,29 milijuna kuna

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Tvrtka Zdenka, prerađivač mlijeka iproizvođač sireva iz Velikih Zdenaca, u prvih je šest mjeseci ovegodine smanjila gubitak za 10,4 posto na 13,29 milijuna kuna, dok jeistom lanjskom razdoblju gubitak bio 14,84 milijuna kuna, navodi se ufinancijskom izvješća Zdenke koje prenosi Varaždinska burza.
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Tvrtka Zdenka, prerađivač mlijeka i proizvođač sireva iz Velikih Zdenaca, u prvih je šest mjeseci ove godine smanjila gubitak za 10,4 posto na 13,29 milijuna kuna, dok je istom lanjskom razdoblju gubitak bio 14,84 milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješća Zdenke koje prenosi Varaždinska burza.

Ukupni prihodi Zdenke smanjeni su u prvih šest mjeseci ove godine prema istom lanjskom razdoblju za 1,1 posto, na 37,20 milijuna kuna, a najveći dio prihoda Zdenka ostvaruje od prodaje topljenih sireva.

Prihodi od prodaje u zemlji povećani su 4,4 posta sa 27,21 milijuna kuna u prvom polugodištu 2004. na 28,41 milijuna kuna u istom ovogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje u inozemstvu manji su za 9,8 posto i iznose 5,99 milijuna kuna.

Ukupni rashodi tvrtke smanjeni su za 3,7 posto na 50,49 milijuna kuna.

Uprava Zdenke u komentaru pojašnjava da je uz povećanu proizvodnju prodaja manja u odnosu na lani, što je rezultiralo povećanjem vrijednosti zaliha. Upravo je to povećanje zaliha za 5,5 puta u odnosu na prošlogodišnje imalo značajan utjecaj na finacijski rezultat. Povećanje zaliha bilo je posljedica poremećaja na tržištu nastalog radi velikog uvoza jeftinijeg mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i zbog povećane proizvodnje mlijeka na domaćem tržištu.

Prihod od prodaje trgovačke robe manji je za dva posto, kažu u izvješću. Također ističu da je trošak osnovne sirovine, mlijeka, veći za 20 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2004., te da je u apsolutnom iznosu trošak za mlijeko veći za 4,57 milijuna kuna, a porasli su i troškovi energije za 29 posto zbog veće proizvodnje dehidriranih proizvoda.

Najveći pojedinačni dioničar Zdenke je Ured za državnu imovinu sa 30,01 posto dionica, a slijedi ga Hrvatski fond za privatizaciju sa 22,11 posto dionica.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙