FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj počelo elektroničko prijavljivanje posade na plovilima

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Iznajmljivači plovila (čarteraši) uHrvatskoj od sredine ovoga tjedna više ne moraju fizički dolaziti ulučke kapetanije i prijavljivati posade na svojim plovilima, nego tomogu učiniti elektroničkim putem iz svojih ureda, marina ili s jahti.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Iznajmljivači plovila (čarteraši) u Hrvatskoj od sredine ovoga tjedna više ne moraju fizički dolaziti u lučke kapetanije i prijavljivati posade na svojim plovilima, nego to mogu učiniti elektroničkim putem iz svojih ureda, marina ili s jahti.

To im omogućava novi sustav elektroničkog poslovanja, a riječ je zapravo o sigurnosno zaštićenim transakcijama elektroničkog poslovanja uz upotrebu elektroničkog potpisa i tzv. smart (pametnih) kartica.

Sustav je u primjeni od 13. srpnja, a za potrebe olakšavanja rada čarter kompanija te prijavljivanja posade na plovilima, po narudžbi Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, projektirala ga je zagrebačka informatička tvrtka Infodom, izvijestili su danas zajednički iz Ministarstva i te tvrtke.

U tom je sustavu, koji funkcionira 24 sata, trenutno aktivno, po podacima Ministarstva, 209 čarter kompanija sa 1.957 jahti i plovila za iznajmljivanje.

U prva dva dana funkcioniranja sustava obavljeno je, navode, gotovo devet tisuća transakcija (8,8 tisuća).

Time su i više desetaka puta ubrzani procesi prijave posade i plovila te reducirani troškovi, kako državnoj upravi tako i čarterašima, naglašava se u priopćenju.

To je ujedno i prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj u kojem su zajednički sudjelovali državna uprava i gospodarski subjekti, u svijetu poznat i kao G2B ('government-to-business') poslovanje.

Podatke iz tih elektroničkih transakcija resorno Ministarstvo prosljeđuje drugim ministarstvima sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, čime je ostvaren i drugi suvremeni koncept elektroničkog poslovanja G2G (government-to-government).

Osim resornog ministarstva i tvrtke Infodom, koja je izradila sve programske aplikacije, u tom su projektu još sudjelovali T-HT (za telematičku mrežu) i FINA (za pametne 'smart' kartice i primjenu javne infrastrukture digitalnog/elektroničkog potpisa).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙