FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši čelnik Worldcom-a dobio 25 godina zatvora za prijevaru

WASHINGTON,13. srpnja 2005.(Hina) - Bivši čelnik tvrtke WorldComBernard Ebbers osuđen je u srijedu na 25 godina zatvora za svoju uloguu najvećoj korporacijskoj prijevari u američkoj povijesti.
WASHINGTON,13. srpnja 2005.(Hina) - Bivši čelnik tvrtke WorldCom Bernard Ebbers osuđen je u srijedu na 25 godina zatvora za svoju ulogu u najvećoj korporacijskoj prijevari u američkoj povijesti.

Ebbers je osuđen za računovodstvenu prijevaru od 11 milijardi dolara u WorldComu koji je prije tri godine bankrotirao pri čemu su dioničari i uposlenici izgubili milijarde dolara.

Kazna koju je izrekla savezna sutkinja Barbara Jones u New Yorku najveća je do sada koju je dobio neki američki direktor za poslovni kriminal i praktički znači doživotni zatvor za 63-godišnjeg Ebbersa koji je postao simbol korporacijskih skandala u Americi.

Ebbers je dao ostavku na mjesto direktora tadašnjeg telekomunikacijskog diva WorldComa 2002. nešto prije nego što su otkrivene računovodstvene nepravilnosti teške 11 milijardi dolara.

WorldCom, jedna od najvećih telekomunikacijskih tvrtki u Sjedinjenim Državama, je toga ljeta doživio slom u najvećem bankrotu u američkoj povijesti.

Težina izrečene kazne odražava napore u Sjedinjenim Državama da se stane u kraj korporacijskom kriminalu "bijelih ovratnika" nakon skandala u energetskoj tvrtki Enron, kablovskoj televiziji Adelphia, WorldComu i drugim tvrtkama koji su uzdrmali financijska tržišta u Americi i potaknuli zakonodavne mjere koji će spriječiti takve zloporabe.

Tri direktora Enrona, koji je propao krajem 2001., naći će se pred sudom u Houstonu u Teksasu u siječnju sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙