FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jordan: Vlada praktički raskinula sporazum

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske strankeumirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je u srijedu da je Vladapovratkom na švicarsku formulu usklađivanja mirovina i uvođenjemadministrativne pristojbe od 30 kuna u zdravstvu, praktički raskinulasporazum s njegovom strankom i umirovljeničkim udrugama.
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je u srijedu da je Vlada povratkom na švicarsku formulu usklađivanja mirovina i uvođenjem administrativne pristojbe od 30 kuna u zdravstvu, praktički raskinula sporazum s njegovom strankom i umirovljeničkim udrugama.

HSU ipak ne želi zatvoriti vrata za dijalog nego će do jesenskog nastavka rada Hrvatskog sabora 15. rujna prikupiti mišljenja svih umirovljeničkih udruga o ostanku u parlamentarnoj većini, izjavio je Jordan u stanci sjednice Predsjedništva stranke.

Jordan očekuje da će premijer Ivo Sanader naći vremena tijekom ljeta za susret s njim kako bi razmotrili novonastalu situaciju i utvrdili prioritete za nastavak dijaloga.

Među HSU-ovim prioritetima je izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se izjednačile mirovine za iste godine staža, budući da tzv. novi umirovljenici, od početka primjene zakona 1. siječnja 1999. godine, odlaze u mirovinu pod sve nepovoljnijim uvjetima pa su mirovine do 30 posto niže.

HSU također smatra pogrešnim paušalne tvrdnje iz Vladinih izvora da mirovine iznose 14 posto BDP-a. Mirovine na temelju rada i doprinosa čine 10,2 posto BDP-a, što je na razini zemalja Europske unije.

No, 2,45 posto BDP-a ili 4,5 milijardi kuna odlazi na tzv. povlaštene mirovine koje nisu stečene radom već državnim beneficijama, te bi za njih novac trebala osiguravati država iz proračuna.

HSU također smatra nedopustivim da administrativna pristojba u zdravstvu iznosi linearno 30 kuna za sve, čime će jednako biti opterećeni umirovljenici s minimalnom mirovinom od 1.390 kuna i zaposleni koji primaju po desetak tisuća kuna veće plaće.

Zakon o Umirovljeničkom fondu - prema kojemu će se dug umirovljenicima vratiti na dva načina: u gotovini kroz dvije godine ali upola manji, te u punom iznosu kroz osam godina i uz dvije godine počeka - Hrvatski sabor donio je velikom većinom glasova (105) prošli petak. Sabor je (sa 74 glasa "za") promijenio i formulu usklađivanja mirovina izmjenivši Zakon o mirovinskom osiguranju. Time će se od veljače 2006. mirovine usklađivati s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života, odnosno po tzv. švicarskom modelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙