FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varšava stala na minutu u počast poginulima u ustanku 1944.

VARŠAVA, 1. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Glavni grad Poljske uponedjeljak je stao na minutu i sirenama obilježio 61. godišnjicuVaršavskoga ustanka, najvećeg pojedinačnog partizanskog ustanka protivnacističke Njemačke u drugome svjetskom ratu.
VARŠAVA, 1. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Glavni grad Poljske u ponedjeljak je stao na minutu i sirenama obilježio 61. godišnjicu Varšavskoga ustanka, najvećeg pojedinačnog partizanskog ustanka protiv nacističke Njemačke u drugome svjetskom ratu.

Oko 240 tisuća poljskih partizana i civila ubile su nacističke snage u ustanku koji je propao nakon 63 dana jer sovjetski vođa Staljin nije svojim snagama i saveznicima Americi i Britaniji dopustio da pomognu Poljacima.

Nacisti su zatim do kraja razorili Varšavu. Povjesničari smatraju da je slom toga ustanka utro put poslijeratnoj sovjetskoj dominaciji nad Poljskom, te u konačnici i Hladnome ratu.

Poljske komunističke vlasti umanjivale su važnost Varšavskoga ustanka pa se taj događaj počeo drukčije vrednovati tek nakon 1989. i pada komunizma.

Kao jedna od najdramatičnijih epizoda poljske burne povijesti, ustanak je istražen i dokumentiran u novome Muzeju Varšavskoga ustanka 1944. otvorenome prije godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙