FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani iseljenika otoka Suska

SUSAK, 31. srpnja 2005. (Hina) - Nekoliko stotina stanovnika Suska iiseljenika s tog otoka sudjeluju danas u proslavi 20. dana iseljenikaotoka Suska.
SUSAK, 31. srpnja 2005. (Hina) - Nekoliko stotina stanovnika Suska i iseljenika s tog otoka sudjeluju danas u proslavi 20. dana iseljenika otoka Suska.

Održavaju se sportski i zabavni programi, a zaslužnim Suščanima i njihovim prijateljima bit će dodijeljena priznanja i zahvalnice.

Susak danas ima oko 220 stanovnika, a samo u SAD-u živi oko 2500 Suščana koji su se s tog otoka iseljavali u prošlom stoljeću.

Prema podacima riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika, do kraja 1945. sa Suska se iselilo 1025 osoba, a nakon tog razdoblja, do 1989., još 1618 osoba.

Suščani su odlazili u potragu za boljim životom, a većim su se dijelom naselili u državi New Jerseyju. Ondje su očuvali zajednicu i svoj identitet, njeguju hrvatski jezik i običaje, čuvaju nošnje, a okupljaju se najviše u crkvi sv. Ane u Hobokenu te u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Fairviewu.

Suščani se u SAD-u još okupljaju u Društvu Sv. Mikule od Suska, Nogometnom klubu "Susak", Društvu Susak klapa i Društvu Svete krunice.

Dan iseljenika na Susku obilježava se od 1985. na poticaj Hrvatske matice iseljenika. Od tada iseljenici nastoje poboljšati životni standard na otoku, a mnogi su obnovili stare kuće i vratili se na otok.

Osim Hrvatske matice iseljenika, u pripremi Dana iseljenika sudjelovali su susački Mjesni odbor, Gradska uprava i Turistička zajednica Malog Lošinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙