FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balintova grupa za pomoć liječnicima obiteljske medicine

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Balintova grupa predstavlja značajnuprofesionalnu pomoć liječnicima obiteljske medicine, stajalište jepriloga autorske grupe stručnjaka koji se u nas sustavno baveobiteljskom medicinom, psihoanalitičkom terapijom i odnosimaliječnik-bolesnik dr. Rajke Šimunović, dr. Vedrana Bilića, dr. SuzaneKumbrija i dr. Sanje Blažeković-Milaković.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Balintova grupa predstavlja značajnu profesionalnu pomoć liječnicima obiteljske medicine, stajalište je priloga autorske grupe stručnjaka koji se u nas sustavno bave obiteljskom medicinom, psihoanalitičkom terapijom i odnosima liječnik-bolesnik dr. Rajke Šimunović, dr. Vedrana Bilića, dr. Suzane Kumbrija i dr. Sanje Blažeković-Milaković.

Tijekom pedesetih godina Michael i Enid Balint osnovali su prve Balintove grupe sa svrhom da liječnici obiteljske medicine kroz uzajamnu raspravu razriješe barem dio svojih profesionalnih poteškoća i time uspostave bolji odnos s pacijentima.

Rad u takvim grupama Balint je podrobno opisao u svojoj knjizi "The Doctor, his Patient and the Illness" ("Liječnik, njegov pacijent i bolest", objavljenoj u New Yorku 1972. godine. Nešto kasnije i u nas se osnivaju prve takve grupe za pomoć liječnicima obiteljske medicine.

Svrha Balintovih grupa ostala je do danas u biti ista, ističe autorska grupa - prihvaćanje psiholoških čimbenika u prevenciji i liječenju pacijenata te prevladavanje stresa s kojim se liječnik obiteljske medicine susreće gotovo svakodnevno.

U stručnom prilogu "Balintova grupa - pomoć u radu liječnika obiteljske medicine", objavljenom u Liječničkom vjesniku, napominje se da je u Balintovim grupama diskusija usmjerena na odnos liječnik - pacijent, a ne na osobnost liječnika.

Uloga je voditelja grupe stvaranje takvog ozračja unutar kojega je moguća povjerljiva rasprava o odnosu liječnika i pacijenta.

Edukacija za voditelja u Hrvatskoj sastoji se od treninga u grupama u trajanju od pet godina, sudjelovanju u radu najmanje tri međunarodne škole Balintove metode u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, te stjecanja osnovnih znanja s područja psihologije i psihodinamike.

Na seansama Balintove grupe jedan od sudionika dobrovoljno iznosi svoje probleme s pacijentom da bi potom bio isključen iz rasprave. Kolege liječnici potom iznose svoja mišljenja i prijedloge, a nakon toga se i isključeni liječnik ponovo uključuje u razgovor.

Isključenost iz aktivne diskusije važan je element Balintove metode, jer kod "isključenog" razvija umijeće slušanja i razumijevanja drugih, bez nametanja svojeg mišljenja, što je dragocjeno u radu s pacijentima, napominju stručnjaci.

Balintova grupa poboljšava skrb o pacijentima, kao i zadovoljstvo liječnika svojim poslom, tvrde dr. Šimunović, dr. Kumbrija, dr. Bilić i dr. Blažeković-Milaković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙