FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravilnik o markicama za kavu stupio na snagu

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Od 1. rujna kava na hrvatskom tržištuobilježavat će se posebnim markicama Ministarstva financija -pravilnik koji propisuje oblik i sadržaj markica, postupanje s njima ivođenje evidencije o markicama stupio je na snagu i objavljen je uNarodnim novinama.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Od 1. rujna kava na hrvatskom tržištu obilježavat će se posebnim markicama Ministarstva financija - pravilnik koji propisuje oblik i sadržaj markica, postupanje s njima i vođenje evidencije o markicama stupio je na snagu i objavljen je u Narodnim novinama.

Osim kave za domaće tržište, markicama će se morati označiti i kava koja se izvozi.

Na domaćem tržištu markice će morati imati kako pojedinačna i skupna pakovanja, tako i rinfuza.

Za one koji eventualno 'zaborave' staviti markicu, država je predvidjela visoke novčane kazne.

Tako primjerice, na kaznu od 50 tisuća do čak 400 tisuća kuna, može računati pravna osoba koja na tržište stavi kavu bez odgovarajuće markice ili s krivotvorenom markicom.

Na označavanje kave markicama, država se odlučila vođena željom da smanji šverc u proizvodnji i trgovini tim popularnim proizvodom. Procjenjuje se, naime, da država zbog šverca kavom, nenaplaćenih trošarina, carina i poreza, godišnje izgubi oko 70 milijuna kuna.

Statistika pak otkriva da je u 2003. uvezeno 19 tisuća tona sirove kave, od koje se moglo dobiti oko 15 tisuća tona pržene, a na hrvatskom je tržištu prodano tek oko 7400 tona, što znači da je na sivom tržištu završilo oko 6,5 tisuća tona kave.

Troškovi tiskanja markica na godišnjoj se razini procjenjuju na 12 milijuna kuna.

Uvođenje markica ne 'povlači' promjene u trošarinama na kavu, one će i dalje iznositi pet kuna po kilogramu za sirovu kavu, 12 kuna za prženu, te 20 kuna za ostale proizvode od kave.

Pravilnik o markicama za kavu stupio je na snagu danom objave u Narodnim novinama, dakle 27. srpnja, a primjenjivat će se od 1. rujna, dakle otkad i Zakon o posebnom porezu na kavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙