FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umivanje američkih predsjednika

MOUNT RUSHMORE, 8. srpnja 2005. (Hina/AP) - Na Mount Rushmoreu radnicisu u četvrtak počeli projekt pranja lica američkih predsjednikauklesanih u granitnim stijenama Južne Dakote, a uklanjanje naslagaprljavštine i lišaja moglo bi potrajati pet tjedana.
MOUNT RUSHMORE, 8. srpnja 2005. (Hina/AP) - Na Mount Rushmoreu radnici su u četvrtak počeli projekt pranja lica američkih predsjednika uklesanih u granitnim stijenama Južne Dakote, a uklanjanje naslaga prljavštine i lišaja moglo bi potrajati pet tjedana.

Radnici su se u četvrtak popeli na Mount Rushmore i demonstrirali tehniku čišćenje desetljećima nakupljanih naslaga a u petak je bio planiran puni početak radova.

Thorsten Mowes, tehničar njemačke tvrtke koja vodi projekt, počeo je demonstraciju u četvrtak prskajući lijevu stranu čela Thomasa Jeffersona mlazom vode pod snažnim pritiskom nakon čega mu je na brzinu počistio i kapak i bradu.

"Korijen lišaja prodire u stijenu", izjavio je Mowes koji se u travnju popeo na lice Georgea Washingtona i otkrio agresivne lišajeve koji bi mogli oštetiti spomenik.

To je prvi puta u 65 godina povijesti Mount Rushmorea da ovaj čuveni spomenik u Južnoj Dakoti dobija ovakvo čišćenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙